Menu Zavřít

Zachraňte krysu!

26. 2. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

Jedno z nejrozsáhlejších děl světoznámého streetartového umělce Banksyho pravděpodobně zmizí z ulic Liverpoolu. Na vině však tentokrát není některý hollywoodský prominent, který se rozhodl pořídit si za nekřesťanské peníze dílo i s kusem zdi. „Ničemou“, jenž hodlá téměř desetimetrovou krysu se samopalem přetřít, je 44letý britský developer Billy Palmer, který nemá rád umění. „Nejsem kamarádem moderního umění, a už vůbec ne graffiti. A abych se přiznal, skoro se v něm nevyznám,“ prohlásil podnikatel. Jediné, co ho prý zajímalo, bylo vydražit tři sta let starou budovu z gregoriánského období co nejlevněji.
„V bývalé hospodě budou překrásné a luxusní byty. K tomu by se nějaký streetart opravdu nehodil,“ vysvětloval Palmer krátce po aukci a dodal, že ho protesty fanoušků Banksyho, který se v posledních letech stal popovou hvězdou moderního umění, opravdu nezajímají.
„Ztratit Banksyho obří krysu by byla velká katastrofa,“ zlobí se Amber Tan, šéfka uměleckého sdružení Purple Revolver, které se zasazuje o zachování Banksyho graffiti. Podle ní by dnes sběratelé byli ochotni za jedinečné dílo zaplatit miliony. Například minulý rok se umělcův obraz Keep it Spotless vydražil v New Yorku za neuvěřitelných 1,9 milionu dolarů. Přestože sběratelé po finanční krizi raději sázejí na poněkud tradičnější umění, Banksy se stále prodává za statisíce. Začátkem roku aukční dům Sotheby’s zpeněžil malbu Sale Ends Today a vydělal slušných 230 tisíc dolarů. Další kousky jsou prodávány za miliony slavným osobnostem, jako jsou Angelina Jolie a Brad Pitt.
James Kersh z aukčního domu SuttonKersh, který budovu nabízel, však má ve věci jasno docela jinak. Je prý velmi rád, že fantastickou nemovitost dostal do rukou tak přímočarý podnikatel, jako je Billy Palmer. „Věřím, že Palmer dokáže budově navrátit dávno ztracený lesk,“ podotkl. Jen jestli se nemýlí a nejedná se o jediný dům na světě, který má s krysou větší cenu než bez.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).