Menu Zavřít

ZACHTĚLO SE REGULACE

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Gazprom

Rem Vjachirev, šéf ruského Gazpromu, největšího producenta a exportéra zemního plynu, navrhuje vytvořit po vzoru OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) „ochranný kartel také pro producenty zemního plynu. Hlavním cílem je regulovat jeho cenu.

Vjachirev koncem minulého týdne na konferenci výkonných šéfů evropských plynárenských společností v Paříži řekl, že je nezbytné vytvořit orgán, který sdruží země vyvážející zemní plyn do organizace, která by dokázala udržet cenu plynu na vyšší úrovn i. K vytvoření takové skupiny navrhl šéf Gazpromu zahájit jednání s dalšími dvěma hlavními dodavateli plynu na evropský trh - s Norskem a Alžírskem.

Vjachirev, jako prezident největšího dodavatele plynu do Evropy, dokonce varoval, že by společnost mohla - pokud cena plynu zůstane nízká - odmítnout prodloužit současné kontrakty na dodávku do západoevropských zemí. Téměř jako výhružku lze pak považovat jeho slova, že Evropa se může dostat do energetické krize, jestliže Gazpromu nepřispěje svými investicemi na rozvoj těžebních a přepravních zařízení (plynovodů a infrastruktury), potřebných k dodávkám plynu do Evropy.

Účastníci konference na tyto návrhy namítali, že postupující liberalizace trhů energetickými surovinami včetně zemního plynu takové snahy o regulaci velmi zkomplikuje. Vjachirevově projevu se dostalo, jak shodně uvádějí všechny agentury, jen zdvoři lého potlesku.

ebf - tip - debata

Gazprom hodlá letos zvýšit o pět miliard krychlových metrů svůj export plynu. Loni utrpěl ztrátu téměř šesti miliard dolarů v důsledku finančního chaosu v Rusku a poklesu cen energetických surovin. Spotřebitelé v Rusku nejsou sc hopni za jeho dodávky platit, a proto svou záchranu nyní hledá u zahraničních investorů a ve vyšších cenách plynu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).