Menu Zavřít

Začíná Festival rychlosti v Goodwoodu – přehlídka krásy, která se pomalu mění v autosalon

24. 6. 2016
Autor: Redakce

Na goodwoodské panství lorda Marche se opět sjíždějí desetitisíce lidí z celého světa, aby si prohlédly nejvěhlasnější automobily a motocykly z historie i současnosti.

Přinejmenším jeden malý koutek Velké Británie aktuálně žije i něčím jiným než Brexitem – panství Goodwood v hrabství Kent hostí další ročník tradičního Festivalu rychlosti. Velkolepé defilé automobilové krásy přitahuje nejen nadšence a sběratele, ale také automobilky. Z Goodwoodu se stává svého druhu autosalon.

Na světě není mnoho míst, kde si můžete na vlastní oči zblízka prohlédnout automobilové poklady jako Ferrari 250 GTO, nejnovější model Bugatti či Jaguar XJR-9 z Le Mans 1998. Ale jen na jednom jediném místě můžete tyto – a desítky dalších – vozy vidět a slyšet v akci. Vítejte na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Festival rychlosti 2016 zahájil lord March jízdou v hybridním sportovním kupé BMW i8. Festival rychlosti 2016 zahájil lord March jízdou v hybridním sportovním kupé BMW i8

Festival rychlosti je trochu přehlídka krásy, trochu závod a čím dál víc i autosalon. Ve statických expozicích rozmístěných po areálu panství jsou k vidění historické automobily a motocykly včetně těch nejvzácnějších kusů, které existují třeba jen v jediném exempláři. A podstatná část z nich se během víkendu představí také v závodu do vrchu, který je jakousi osou celého Festivalu.

Trať je krátká, úzká a obložená balíky slámy, za nimiž vykukují hlav tisíců přihlížejících. Mnohá, zejména starší a vzácnější auta se proto neřítí závodním tempem a spíš než o čas v cíli jde o to, aby si řidiči (celebrity, závodníci, ale nejčastěji majitelé konkrétních vozů) i diváci vychutnali stroje v pohybu.

Skulptura před hlavní budovou goodwoodského panství připomíná 100 let automobilky BMW, která je letos hlavním partnerem Festivalu.Sir Stirling Moss za volantem svého „stříbrného šípu“ na trati goodwoodského závodu do vrchu Skulptura před hlavní budovou panství připomíná 100 let automobilky BMW; sir Stirling Moss za volantem svého „stříbrného šípu“

A ten autosalon? Výrobci aut začali brát Festival rychlosti jako významnou marketingovou příležitost. Na loukách vpravo od trati proto rok od roku vyrůstá víc expozic, často velmi výpravných a několikapodlažních, které si nezadají se stánky na tradičních autosalonech. V Goodwoodu vystavuje kromě mnoha jiných Škoda, BMW, Ford, Mazda a další. A některé firmy zde dokonce poprvé představují své nové produkty. Na letošní Goodwood jsou tak ohlášené premiéry mj. vozů Mercedes-Benz AMG GT-R, Ford Mondeo ST-Line nebo Renault Twingo GT. A Buggati zde poprvé předvede v akci Chiron, nástupce Veyronu a nové nejrychlejší auto světa.

Letos se v Goodwoodu poprvé představí v akci nové Bugatti ChironFord si vybral Goodwood k odhalení nového Mondea ST-Line.Premiéru na letošním Festivalu rychlosti má i Renault Twingo GT. Letos se v Godwoodu poprvé představí v akci Bugatti Chiron; Ford Mondeo ST-Line a Renault Twingo GT zde mají „výstavní“ premiéru

Přesto si Goodwood zachovává neformální atmosféru. V davech diváků zahlédnete mezinárodní celebrity, hvězdné závodníky i šéfy automobilek; a šampaňské s ústřicemi se tady prodává ve stánku úplně stejně jako o pár kroků vedle housky se slaninou a hot dogy.

Partnerskou značkou aktuálního ročníku je BMW, které letos oslavuje 100 let existence. Vstupné na celý víkend pro dospělého stojí 147 liber (4867 Kč).


Čtěte dále:

MMF24

Exkluzivní ojetina na prodej: McLaren F1 za cenu pěti nových Bugatti

Rolls-Royce Phantom se loučí edicí Zenith, kupé a kabrio nástupce nedostanou

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).