Menu Zavřít

Začíná konec Babiše?

7. 9. 2015
Autor: Euro

Andrej Babiš nezažívá nejlepší období. Popularita jeho projektu ANO kulminovala a preferenčně se blíží ČSSD. Ani ne rok po volbách ANO sehrálo destruktivní roli na mnoha městských radnicích, kde rozložilo koalice včetně sebe. Samotnému Babišovi se stále vzdalují jeho elektronické pokladny. A k tomu všemu teď ještě tolik medializovaná Praha, kde ANO dělá puče proti vlastní primátorce a jeho šéfka kasíruje od ČEZ sto tisíc korun měsíčně.

Tohle na billboardech nebylo, pamatujete? Skoro jako by ještě nebylo líp, zdá se. Případ Radmily Kleslové, místopředsedkyně ANO a šéfky jeho pražské buňky, Babiše ničí tak, že bývalou nositelku průkazu StB a svou dlouholetou spolupracovnici, jíž familiárně říká „doktorka“, seřval kvůli pražskému puči jako malou holku.

Navíc jí údajně zakázal položit současnou pražskou koalici a sestavit novou s TOP 09, nebo aspoň ne teď: doba je zlá. Navíc naštvaná „doktorka“ nevypadá v televizi nejlíp.

Babiš Prahu prostě neumí. Před volbami mu Kleslová ničila jím vybrané kandidáty i kandidátky na primátorku, po volbách mu pro změnu ničí i zvolenou primátorku. Problém je, že starostka Prahy 10 řídí celou Prahu zezadu s odsouzeným Karlem Březinou, jako by pořád byla v ČSSD a ne v ANO, které vyhlásilo válku starým klientelistickým pořádkům.

A vlastně nejen Prahu. Kdo je politicky Kleslová, se záhy po puči proti Adrianě Krnáčové ukázalo i v souvislosti se smlouvou ČEZ, který jí platí sto tisíc měsíčně.

Ano, makáme

Je i není to nová zpráva. Peníze od ČEZ Kleslová přiznala ještě coby vlivná členka ČSSD, jenže to byly staré zlaté časy. Navíc tehdy šlo o menší peníze. Kleslová se teď hájí, že vysoký paušál bere za to, že je skvělá doktorka práv; skutečnost je spíš taková, že od státní firmy, jež se chová víc jako soukromá, bere peníze za to, že dobře „umí“ ANO i ČSSD. A taky proto, že se v ČEZ trochu bojí Babiše.

Ten se teď pro změnu bojí, že právě díky Kleslové veřejnost vidí, že i „nepolitické“ ANO maká úplně stejně jako ostatní politické strany, jimž vyhlásilo válku: bačuje stát (daňové poplatníky), jak to jen jde. Jako řádný hospodář, řekl by Babiš.
Vicepremiér ale nemá problém jen v Praze.

Nikdo moc nechápe, proč na podnikatele vytáhl elektronické pokladny, když právě oni volili ANO nejvíc ze všech stran; Babišovi jich dalo hlas plných 27 procent právě proto, že doufali, že jako jeden z nich bude hájit jejich zájmy, jak velí jeden z principů politiky. Málokdo z nich čekal, že to udělá elektronickými pokladnami.

Ne že by se v obchodě nepodvádělo, samozřejmě. Jde však o marginální částky, které díru ve státním rozpočtu nezalepí a Česko nespasí. Nebo jinak: nestojí za to ekonomicky ani politicky, mnohem větší peníze tečou jinde. Tedy pokud se Babiš nerozhodl, že už toho má v politice dost, protože stát nemůže řídit jako Agrofert, takže teď už jen doufá, že mu voliči umožní vrátit se do byznysu.


Čtěte další komentáře autora:

ANO, své primátorky se zbavíme

Babišova stoprocentní demokracie

MMF24

Proč na Hradě sedí bláznivý muž

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).