Menu Zavřít

Speciální robot prozkoumá roztavené palivo z Fukušimy. Jeho likvidace může trvat až sto let

11. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Tokyo Electric Power Company Holdings
  • Do poškozeného reaktoru v japonské jaderné elektrárně Fukušima se vydal robot, jehož cílem je dovézt odborníkům malé množství roztaveného jaderného paliva
  • Získání vzorku je důležitým prvním krokem, díky němuž bude možné navrhnout způsob, jak co nejlépe zlikvidovat veškerý radioaktivní materiál
  • I v případě nalezení vhodné metody se ale někteří experti domnívají, že odstranění roztaveného paliva by mohlo trvat až sto let

V roce 2011 zasáhlo japonskou elektrárnu Fukušima masivní zemětřesení, které spolu s následnou vlnou tsunami vedlo k jedné z největších jaderných katastrof v dějinách lidstva. Nyní, více než třináct let po této tragédii, japonští odborníci konečně zahájili extrémně náročný a zdlouhavý proces, jehož cílem je z reaktorů odstranit radioaktivní palivo.

Prvním krokem, který odstartoval v úterý, je vyslání speciálního robota přímo dovnitř poškozeného reaktoru. Jeho cílem je podle Associated Press News přivézt zpět malé množství roztaveného paliva, díky čemuž se odborníci dozvědí více o podmínkách, jež v místě panují. Následně pak bude možné navrhnout nejlepší způsob, jak radioaktivní palivo z elektrárny odstranit.

Outstream Placeholder

To přitom bude velmi komplikované už jen kvůli jeho velkému množství. Podle vlastníka elektrárny, společnosti Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), zůstává ve třech reaktorech zhruba 880 tun roztaveného paliva. Někteří odborníci ovšem tvrdí, že jeho skutečné množství by mohlo být ještě větší.

Čtvrt hodiny a dost!

Robotova mise bude samozřejmě náročná. Experti ho budou muset protáhnout skrze úzké potrubí, přičemž veškeré úkony je nutné provádět na dálku z jiné lokality uvnitř elektrárny pouze s pomocí obrazu z kamer. V reaktoru a jeho okolí je totiž extrémně vysoká úroveň radiace, která by byla pro lidi smrtelná.

Jakmile se robot dostane dovnitř, bude jeho úkolem s pomocí kleští nabrat vzorek paliva o hmotnosti zhruba tři gramy. Takové množství bylo určeno proto, aby se minimalizovalo nebezpečí úniku radiace. Následně se pak zařízení vydá na zpáteční cestu ven, která má podle odhadů trvat asi dva týdny.

Humanoidní roboty začne Tesla používat už příští rok, tvrdí Elon Musk. Zákazníci si však počkají
Přečtěte si také:

Humanoidní roboty začne Tesla používat už příští rok, tvrdí Elon Musk. Zákazníci si však počkají

Takto dlouhou dobu celý proces zabere kvůli tomu, že robot musí dělat extrémně přesné manévry, aby nenarazil na překážky a někde neuvízl – to se ostatně stalo už při předchozích pokusech. Zároveň platí, že společnost TEPCO omezila provoz robota na dvě hodiny denně, aby nebyli pracovníci v areálu elektrárny vystaveni radiaci po delší dobu. Každý den se tedy na misi vystřídá celkem osm šestičlenných týmů, přičemž každá skupina bude moci pracovat maximálně 15 minut.

Palivo se musí přemístit

Ačkoliv je celý proces technicky velmi náročný na provedení, podle Japonské agentury pro atomovou energii je nezbytné porozumět roztaveným úlomkům paliva, aby bylo možné určit další postup pro jeho likvidaci. Odborníci navíc očekávají, že jim vzorek poskytne více vodítek o tom, co přesně se v elektrárně před 13 lety stalo.

„Současný odběr vzorků je pouhý začátek složitého procesu. Před námi je skutečně ještě velmi dlouhá cesta, jejímž cílem je odstranit vysoce radioaktivní materiál, umístit jej do uměle vytvořených nádob a uložit je,“ řekl Lake Barrett, který v minulosti pracoval na likvidaci katastrofy v americké jaderné elektrárně Three Mile Island. Barrett je nyní poradcem TEPCO a aktivně se podílí na plánech o budoucnosti elektrárny Fukušima.

CIF24

Kde chybí lidi, tam se zapojí roboti. Chytré stroje mají pomoci s výstavbou budov, zvládnou třeba natírat nebo zdít
Přečtěte si také:

Kde chybí lidi, tam se zapojí roboti. Chytré stroje mají pomoci s výstavbou budov, zvládnou třeba natírat nebo zdít

Ovšem i když se současný odběr vzorků povede, odstranění veškerého roztaveného paliva bude trvat dlouho. Japonská vláda zatím optimisticky tvrdí, že všechny tři reaktory by mohly být hotové za 30 až 40 let, nezávislí odborníci se ale domnívají, že by to mohlo trvat až sto let.

Další závažnou komplikací navíc bude i nalezení vhodné lokality, kde palivo dlouhodobě uložit. Zatímco třeba v případě elektrárny v Černobylu bylo možné palivo nechat přímo na místě, zde ho bude nutné odvézt jinam, aby v případě dalšího zemětřesení opět nedošlo k úniku radioaktivního materiálu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).