Menu Zavřít

Začíná to drhnout

21. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Privatizace dolů

CIF24

PRAHA (pp) – Privatizace hnědouhelných dolů pokračuje podle plánu a komise již schválila kritéria pro hodnocení byznysplánu a vzor prodejní smlouvy připravený právní kanceláří CMS Cameron McKenna. Zda budou mít Sokolovská uhelná a Severočeské doly na konci roku skutečně nového vlastníka, však není vůbec jisté. Především se zasvěceným pozorovatelům zdá, že favorit tendru Appian Group se dostává na vedlejší kolej a jeho šance na vítězství podstatně poklesly. To by mohlo vést k tomu, že lobbisté spojení s touto firmou začnou pracovat na ukončení soutěže bez vítěze. Prodávat by se nakonec mohla jen Sokolovská uhelná.
Mezi uchazeči o koupi navíc minulý týden vyvolala rozruch dikce zmíněné smlouvy, kterou by měl vítěz uzavřít s Fondem národního majetku. Smlouva například brání použít získané akcie jako zástavu na privatizační úvěr. To by vyřadilo ze hry podstatnou část zájemců.
Smlouva kromě jiného také zajišťuje, že stát bude mít v příštích pěti letech svého zástupce v dozorčí radě důlní společnosti a zvláštním způsobem upravuje nakládání s prostředky na rekultivace a sanace. Nový vlastník musí vytvářet příslušné rezervy podle horního zákona, ale zacházet by s nimi měl obdobně jako pojišťovny s jejich technickými rezervami. Vlastník by se tak měl částečně řídit zákonem o pojišťovnictví.
Smlouva má dále nabyvatele zavázat k předem určené výši těžby, udržování stanoveného počtu zaměstnanců a zakotvuje povinnost podporovat předem určenou částkou rozvojové programy vyšších územně samosprávních celků, tedy v případě Severočeských dolů Ústeckého kraje a v případě Sokolovské uhelné Karlovarského kraje.
Za porušení závazků jsou stanoveny pokuty. Například pokud nový majitel zastaví některé akcie, zaplatí částku rovnající se ceně, za niž koupil počet zastavených akcií od státu. Pokud by zastavil všechny akcie, bude výše pokuty rovna celé kupní ceně. Místo pokuty však stát může využít i ustanovení, kterým se zřizuje opce na všechny akcie za kupní cenu jedné koruny. Stát může v takovém případě získat doly zpět.

  • Našli jste v článku chybu?