Menu Zavřít

ZAČÍNÁME NEUBURSKÝM

2. 10. 2001
Autor: Euro.cz

S vínem zacházejme jako s přítelem

Docent Skála by asi nad sloganem „Naučme se pít nezajásal. Vězte ale, že zde nejde o propagaci pití pro pití, o to uvést se do stavu částečného nebo úplného ovínění. Právě naopak. Cílem je přiblížit si konzumaci vína coby stimulátoru prožitků, průvodce pokrmů a přítele. Zacházíte–li s alkoholem jako s přítelem, také se vám tak odmění. Podrží ve chvílích těžkých, bude dobrým partnerem při těch slavnostních.
Vín existuje přemnoho druhů v mnoha variantách a jakostních kategoriích. Nebudeme se zde zabývat základními jakostními stupni, to jest víny stolními a oblastními nebo zemskými. Řečeno terminologií pivařskou, nebude to o osmičce, začneme jedenáctkou. Vinařský exkurs začneme u jakostních bílých vín. Slovo jakostní znamená, že pro přípravu vína byly použity hrozny, které v okamžiku sklizně vykazovaly jisté vlastnosti. Konkrétně jde o množství cukru v hroznech obsažené. Nazývá se cukernatost a jednotkou jsou stupně ČNM (normalizovaného moštoměru), které udávají kilogramy cukru ve sto litrech vinného moštu. U jakostních vín se tato hodnota pohybuje mezi 15 až 19 stupni.
Dalším rozeznávacím faktorem je odrůda, ze které je připraveno. Bílých odrůd, které naše vinařská legislativa povoluje k pěstování a zpracování, je dvaadvacet a přehlídku těch nejčastějších zahájíme
Neuburským.
Ještě než se dostaneme ke konkrétnímu vínu, řekněme si několik všeobecných pravidel. Čirost, jiskrnost a jasná barva je u zdravých vín samozřejmostí. Důležitá je však harmonie, to je vyrovnaný poměr jednotlivých elementů vůně a chuti. V praxi se tato harmonie projevuje uměřeným výrazem jednotlivých komponent buketu a vyrovnanou skladbou základních chutí

MM25_AI

  1. sladké, slané, kyselé a hořké.

Neuburské, které jsem vybral do dnešní lekce, je víno střední plnosti, příjemné vůně a chuti. Správně vyškolené by mělo mít lehkou zelenkavě zlatavou barvu, příjemnou vůni se stopovým nádechem kouře a vyváženou, ovocitou chuť s lehce patrným náznakem zelených ořechů.
Pokud jste vzali naši cestu do tajů konzumace vína za svou, dovolte mi zadat vám malý domácí úkol. Okuste nezávisle na sobě tři druhy Neuburského od různých producentů a zkuste v nich najít to, co se vám zamlouvá a co je zároveň znakem odrůdy. A protože víno je hlavně
určeno jako průvodce dobrého jídla, doplňte tím nejlepším z vašeho výběru některou krmi. U Neuburského to mohou být studené mísy, zeleninová jídla, různé lehčí úpravy ryb nebo bílých mas.

  • Našli jste v článku chybu?