Menu Zavřít

Začne vyvlastňování

25. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Kontroverzní zákon je ve sněmovně

PRAHA (mch) – Ve sněmovně bude tento týden v obecné rozpravě druhého čtení projednáván návrh zákona o veřejných ústavních zdravotnických zařízeních. Jeho jádrem je předloha zpracovaná devětadevadesáti poslanci v čele s předsedou sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Jaroslavem Krákorou. Návrh podporuje i ministerstvo zdravotnictví.
Zákon zavádí nový druh právnické osoby – veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení. Tím by měly být bez výjimky všechny nemocnice zahrnuté do takzvané základní sítě. Jejich seznam tvoří přílohu k návrhu zákona, avšak není k dispozici na internetové stránce sněmovny. V exempláři, který má týdeník EURO k dispozici, jsou mezi devadesáti „páteřními“ nemocnicemi nejen příspěvkové organizace nebo obchodní společnosti v majetku samosprávných celků, ale i několik společností vlastněných soukromými subjekty. Krákora však odmítá, že v tomto případě by byl převod na veřejnou nemocnici, jehož podmínky navíc nejsou v zákoně konkretizovány, fakticky vyvlastněním. Vlastníci se totiž podle něho budou moci dobrovolně rozhodnout, zda nemocnici převedou nebo ne.
Pokud by tak ale neučinili, nebudou součástí základní sítě, a to oslabí jejich pozici při jednání s pojišťovnami. Poslanec Krákora připustil, že pokud bude v okruhu jejich působnosti zdravotní péče dobře pokryta, mohly by mít problémy při uzavírání smluv. Návrh zákona má velkou šanci na přijetí, protože ho podporují kluby ČSSD i KSČM. O jeho kontroverznosti ale svědčí to, že ve sněmovně je již více než rok. Jeho projednávání by mělo začít v úterý, ale možná že bude o den, dva odsunuto. Předchází mu jednání poslanců o VZP, které bude minimálně stejně bouřlivé.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).