Menu Zavřít

Žadatelů o azyl v Česku meziročně ubývá, nejvíce je stále Ukrajinců

20. 6. 2017
Autor: čtk

Za pět měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 590 cizinců, což bylo meziročně o 72 méně. Nejčastěji chtěli azyl získat občané Ukrajiny, a to ve 214 případech. Vyplývá to z informací, které zveřejnil odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Ukrajinci patří dlouhodobě mezi nejčastější žadatele o azyl. Za nimi letos do konce května následovali občané Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie, Kuby, Vietnamu a Sýrie. Lidé těchto národností českým úřadů podali od 27 do 47 žádostí o azyl. Zbývající národnosti byly mezi žadateli o azyl zastoupeny minimálně.

TOP 10 státních příslušností žadatelů o mezinárodní ochranu v roce 2017 Zdroj: MVČR

Za pět měsíců podle statistik ministerstva azyl získalo 23 lidí, dalších 52 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí. Ve 528 případech české úřady azyl neudělily nebo řízení zastavily. Dalších 791 žádostí čekalo na konci května na vyřízení.

EBF24

Loni požádalo o azyl v Česku 1475 cizinců, což bylo o 50 meziročně méně. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18 tisíc žádostí.

Přečtěte si také:

Brusel kvůli kvótám zahájil s Českem řízení pro porušení unijní legislativy

Počet migrantů se výrazně sníži. Letos jich do Evropy dorazilo zatím 73 tisíc

Už ani jeden migrant. Česko pohřbívá unijní kvóty


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).