Menu Zavřít

Žádná doporučení nepotřebujeme

27. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Mně je na radnici hej, hůř je na tom Mirek Topolánek, říká pražský primátor

EURO: Ve volbách na pražskou radnici získala ODS 54 procent hlasů. Dáte přednost „samovládě“ ODS, nebo koalici s Evropskými demokraty, Stranou zelených či ČSSD? BÉM: Jedinečný, historický a neopakovatelný výsledek v Praze nám dává suverénní většinu v zastupitelstvu a silný mandát. Mám rád silný mandát, přímou zodpovědnost, hodnotitelnost závazků a předvolebních slibů. To je pro mě osobně strašně lákavé. Každý, kdo mě zná, ví, že se nerad dělím o zodpovědnost. A když už nějakou zodpovědnost mám, tak chci také pravomoci - příležitost je teď obrovská. Na druhé straně před volbami jsem jasně řekl, že po volbách budu vyjednávat se všemi demokratickými stranami. A i když se může na první pohled zdát, že je zbytečné vést povolební jednání, tvrdím, že nikoli. Už pro samotnou politickou kulturu. Ale také proto, abych s budoucími - koaličními nebo opozičními - partnery zahájil debatu na téma klíčové programové priority. Jednání s Evropskými demokraty, Stranou zelených a ČSSD jsou příležitostí vytvořit prostor pro široký politický konsenzus ohledně otázek pražské dopravy, bezpečnosti a životního prostředí. Čeká nás totiž spousta nepopulárních kroků, jako jsou regulace dopravy, bezpečnostní restrikce týkající se Václavského náměstí či výstavba čistírny odpadních vod. Pro ně budu hledat širší politickou shodu. Ale nevylučuji, že ve finále se ODS v Praze rozhodne pro jednobarevnou radnici.

EURO: Právě na dopravu však máte s SNK ED i se zelenými odlišné pohledy, naopak si rozumíte s ČSSD. Nejsou probíraná témata nastavena ve prospěch dohody se sociálními demokraty? BÉM: Naše představa dopravní koncepce či rozvoje nadřazeného dopravního skeletu a elementární dopravní infrastruktury je zcela odlišná od představy zelených. Ale není tomu tak při srovnání s Evropskými demokraty. Je realitou, že v tomto ohledu je ODS názorově velmi blízko představám ČSSD. Ale opakuji, že se silou 42 mandátů ze sedmdesáti si v klíčových rozhodnutích v zastupitelstvu vystačíme sami. Nic nepředurčuje definitivní podobu rozhodnutí o podobě vedení radnice, ke kterému dospějeme zhruba po čtrnácti dnech jednání s demokratickými stranami.

EURO: Budete s dohodou vyčkávat do kongresu ODS v půli listopadu? BÉM: Už jsem slyšel, že mi kdosi podsouvá, že kalkuluji s kongresem. Ale já vůbec nekalkuluji s kongresem! Koaliční jednání nezpomaluji ani neurychluji. Výsledek v Praze je tak unikátní a přesvědčivý, že i kdyby se někdo snažil na čertovi jezdit a interpretoval mé povolební výroky jako nerozhodnost nebo jako závazek k bůhví komu, pak mě nezná. Nejsem-li něco, tedy nerozhodný politik, na rozdíl od mnoha jiných. Kongres v tom pro mě naprosto nehraje roli. Naopak pražský mandát vytváří pro kongres velmi silnou pozici. Mnohokrát jsem řekl, že nemám žádný zájem ucházet se o nejvyšší post ve vedení ODS, ten patří Mirku Topolánkovi. On má před sebou složitější úkol než já. Mně se pražská vláda bude sestavovat velmi snadno a mohu si vybírat, Mirek Topolánek je ve složitější situaci, protože se mu to pátý měsíc po volbách nedaří s ohledem na volební výsledek sto ku stu.

EURO: Mirek Topolánek doporučil pražské ODS, aby neuzavírala žádnou koalici. Jak to ovlivní vaše rozhodování? BÉM: Nijak. Určitě nijak. Pražská ODS velmi konsenzuálně zastává názor, že jsme dost zkušení, sebevědomí a asertivní na to, abychom sami věděli, s kým máme koalice uzavírat nebo neuzavírat. Určitě na to nepotřebujeme žádná doporučení od předsedy ODS. Spíše slýchávám hlasy z pražské ODS, že by se od ní měl pan předseda učit, jak se chovat v povolebních vyjednáváních. Můj názor to ale není. Pražská a celorepubliková situace ODS se diametrálně liší. Topolánek to má teď daleko složitější než já.

EURO: Jaký měl tedy důvod vám něco doporučovat? Vždyť nic říkat nemusel. BÉM: Potvrzuji, že já v tomto smyslu rady nepotřebuji. A proto se jimi vůbec nezaobírám. Je třeba se ptát Mirka Topolánka. Jsme však v situaci před kongresem a před druhým pokusem o sestavení vlády. Zároveň cítím, že tak hluboký příkop mezi levicí a pravicí v této zemi od roku 1989 nikdy nebyl, proto vnímám vyjádření Mirka Topolánka jako pochopitelné, logické a ukazující na to, že priority vedení ODS jsou jednoznačné. Maximalizovat volební zisk z komunálních i senátních voleb, abychom posílili pravicovou politiku v zemi na straně jedné a na straně druhé se tím přibližovat projektu předčasných voleb. Otázka zní, je-li taková i realita, zda se předčasným volbám přibližujeme, nebo ne. To v této chvíli nedokážu posoudit. Pro dohodu o předčasných volbách je nezbytná shoda předsedů čtyř politických stran, která teď na obzoru není. Je strašně, strašně vzdálená.

EURO: Nemáte strach, že když ČSSD vyženete z pražské radnice, začnou se v médiích objevovat různé aféry z dob společného vládnutí? BÉM: Moc je vždycky dána volebním výsledkem. A o něm naštěstí nerozhodují zpravodajské služby nebo tajné zprávy, ale voliči. V roce 2002 bylo povinností rozumného primátora hledat stabilní politické prostředí, které vyvede město zničené největší živelní katastrofou v jeho tisíciletých dějinách z totální krize. Pro mě nebyla jiná volba než vytvořit velkou koalici. Situace je dnes diametrálně odlišná. V současnosti by naším nejlogičtějším partnerem byli lidovci, kteří se ale do pražského zastupitelstva nedostali. Druhým naším nejlogičtějším partnerem jsou Evropští demokraté, byť mají jenom čtyři mandáty. Velká koalice však přinesla výsledky a já nevidím jedinou oblast, do které bych mohl vstoupit jako do nějaké Pandořiny skříňky a obávat se tam nějakého konfliktu nebo problému. Máme čistý stůl. Jsem si stoprocentně jist, že když se sociální demokraté dostanou do opozice, budou možná tvrdou, nicméně legitimní opozicí. Říkám, že čím tvrdší opozice, tím lepší a kvalitnější pozice. V žádném případě se tohoto kroku neobávám.

EURO: Umíte si představit, že byste nakonec uzavřeli koalici s SNK ED i s SZ a ČSSD, a vznikla tak čtyřkoalice? BÉM: To považuji téměř za nemožné. Takový maximalista nejsem, stačí nám těch 42 mandátů. Nicméně nevylučuji možnost skutečně dohody o nějaké povolební spolupráci například s Evropskými demokraty. A tvrdím, že se budu pokoušet hledat programovou shodu se zelenými, kde to bude složité, i s ČSSD, s níž by to také nemuselo být jednoduché. Moje osobní preference vedou spíše k jednobarevné radnici. Mám rád, když jsou věci postaveny jasně.

EURO: Kdo z ODS bude vaším náměstkem a kdo členem rady? BÉM: O páteři budoucí rady mám jasnou představu. Se stoprocentní jistotou se prvním náměstkem primátora, odpovědným za bezpečnost, stane Rudolf Blažek. Za majetkovou správu ponese odpovědnost dosavadní radní Pavel Klega. Doprava zůstane v kompetenci Radovana Šteinera, radního s osmiletou zkušeností. Jeho úspěch a štěstí bude stát a padat s rychlostí a kvalitou přípravy rozhodujících projektů typu metra, dopravních okruhů nebo cyklostezek. Pan Šteiner ode mne dostane naprosto jasné zadání a budu také vyžadovat jeho plnění. Změny do rady přinesou nová jména, dosavadní starosta Prahy 10 Milan Richter, předseda ODS Prahy 11 Jiří Janeček a bývalá zástupkyně starosty Prahy 6 Marie Kousalíková. Od nich očekávám nové impulzy v oblasti školství, kultury a životního prostředí. Nechávám v tuto chvíli otevřena jména dalších čtyř, případně pěti radních, která mám v hlavě, ale veřejně je vyslovím až v okamžiku, kdy pražská ODS a její pražský zastupitelský klub s definitivní platností rozhodne o jednom z možných povolebních uspořádání. Když bude radnice jednobarevná, půjde o pět jmen, když vícebarevná, tak třeba jen o tři jména.

EURO: Oznámil jste, že na kongresu ODS chcete kandidovat na post prvního místopředsedy. V čem by byl tandem Topolánek-Bém jiný než tandem Topolánek-Nečas? BÉM: Já už tandem s Mirkem Topolánkem vytvořil dávno. Existuje, přestože se některá média snaží vrazit mezi nás klín. Mohu jen uvést, že bych se rád ucházel o pozici prvního místopředsedy. Dostal jsem několik nominací z pražských oblastních sdružení a předpokládám, že dostanu jasnou a silnou nominaci i na pražském regionálním sněmu ODS. Velmi bych si považoval, kdybych dostal další podporu od dalších českých a moravských regionů.

EURO: Jak jste myslel, že byste se o post šéfa strany ucházel jen v případě, kdyby Jiří Paroubek sestavil vládu pomocí 101 hlasů, což by podle vás znamenalo selhání dnešního vedení ODS? Vždyť přeběhlík by vůbec nemusel být z řad občanských demokratů. BÉM: Je půvabné, jak se každé vyjádření posouvá v čase do úplně jiného interpretačního rámce. Vždycky jsem říkal, že nebudu na kongresu kandidovat proti Mirkovi Topolánkovi a že on svou pozici obhájí. Ale že si dovedu představit scénář, kdy ODS s volebním úspěchem 81 poslaneckých mandátů není schopná pět měsíců po volbách sestavit vládu s trvalým nebo dočasným mandátem do předčasných voleb a kdy se vládu naopak podaří sestavit Jiřímu Paroubkovi s podporou komunistů a jednoho přeběhlíka. V takovém případě si dokážu představit, že neschopnost přetavit jednoznačné volební vítězství z červnových voleb do toho nezbytného, v co se každá výhra musí proměnit, aby za ni mohla být považována, by mohla znamenat, že kongres ODS bude hledat alternativní řešení. A nevylučuji, že by musel hledat nového předsedu. Pevně věřím, že tento katastrofický scénář nenastane a že se Mirkovi Topolánkovi, respektive panu prezidentovi Klausovi, podaří ve spolupráci s demokratickými stranami zastoupenými v Parlamentu nebo se všemi politickými stranami v něm najít půdorys dohody pro předčasné volby a překlenovací vládu. Mým jediným cílem teď ovšem je postavit silnou, přesvědčivou radnici s jasným pravicovým programem.

EURO: Jakou váhu má pro vás vidina ústavní většiny ODS a ČSSD v Senátu? BÉM: (dlouho přemýšlí) Přiznám se, že pro mě to valnou váhu nemá. Nevěřím, že by ústavní většina tvořená ČSSD a občanskými demokraty mohla znamenat nějaký zlom v povolebním jednání. Vždyť o změnách ústavy nebo o prezidentských volbách rozhoduje kromě Senátu také Poslanecká sněmovna a tam je poměr sil sto na sto. Senát s tím vůbec nic neudělá. S největší pravděpodobností to nebude mít dramatický vliv ani na volby prezidentské, protože víme, že ve finále se hlasy poslanců a senátorů sčítají.

EURO: Těsně před volbami radnice informovala o záměru podnikatele Antonína Charouze vystavět na Praze 10 sportovní areál pro závody Formule 1. Že by zájmy primátora, starosty Prahy 10 a investora byly společné? BÉM: Jsou to soukromé pozemky, soukromá investice.

EURO: Stát do toho nedá ani korunu? BÉM: Za stát mluvit nemohu, ale město do toho nedá vůbec nic. Jde o dvoumiliardovou investici, jejíž součástí je komplexní urbanizace poloměsíční krajiny mezi Černokosteleckou a Průmyslovou ulicí na Praze 10, které dominuje malešická spalovna a řada jiných nevzhledných objektů. Na soukromých pozemcích má vzniknout polyfunkční sportovní hala pro hokej, basketbal a další sporty, muzeum starých automobilů, obchody, hotelové zázemí a testovací dvoukilometrová dráha, kde se mohou mimo jiné jezdit různé závody. Projekt po nás nic nechce a lze mu hodit do cesty jen překážku s poukazem na to, že jeho nositelem je pan Charouz. Mám příliš velký intelekt a velkou úctu k privátní investici, než abych takovou hloupost udělal. Až se s tím projektem seznámím, řeknu ano, bezvadné, projekt je z hlediska hlavního města Prahy dobrý a není třeba ho ve sdělovacích prostředcích kritizovat. To je jediné, co se dá dělat.

EURO: Ale město letos koncem května poblíž dané lokality otevřelo novou stanici metra Depo Hostivař. Mělo to nějakou souvislost? BÉM: Víte, že až teď, když mi kladete tuto otázku, si uvědomuji, že relativně blízko dotyčného areálu je metro? Ale to s tím nemá vůbec nic společného. Než jsem se před dvěma měsíci s projektem dráhy seznámil, nevěděl jsem o něm vůbec nic, ani o pozemkových vztazích.

ebf - tip - debata

EURO: Proč jste záměr zveřejnil v době volební kampaně? BÉM: Hodně jsem přemítal, zda vůbec o takovém projektu mluvit, nebo aktivně, cíleně bránit jeho medializaci před volbami. Vzhledem k síle kampaně ODS v Praze jsem si nemyslel, že by šlo o moment, který rozhodne volby. Vážně jsem dokonce přemýšlel, nemám-li se pokusit medializaci zabránit. Studie se však dostala k několika novinářům a jedinou možností bylo svolat „vysvětlovací“ tiskovku. Jinak by se objevily tisíce spekulací o tom, nemá-li pražský primátor nějaký partikulární zájem.

EURO: Jakou roli hraje při jednání o radniční koalici projekt pražské olympiády? BÉM: Pro mě hraje olympiáda pro další čtyři roky minimální roli. Je to téma, které nijak neovlivní následující funkční období, ať bude v Praze vládnout kdokoli.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).