TAKÉ JI MILUJETE? LECKDO JE NA ČOKOLÁDĚ ZÁVISLÝ, EXISTUJE DOKONCE UŽ I TERMÍN "ČOKOHOLIK". VĚTŠINA Z NÁS PŘITOM TUTO SAMETOVĚ HEBKOU LAHŮDKU UZOBÁVÁ S POCITEM PROVINĚNÍ.
Oblíbená lahůdka má špatnou pověst neprávem
Už jste také slyšeli, že čokoláda způsobuje obezitu, špatnou pleť, kazící se zuby, a kdovíco ještě… Jenže, to je omyl. Neblahých následků se můžete obávat jen tehdy, když si neumíte vybrat tu správnou, kvalitní čokoládu. Základní otázka tedy zní:
KTERÁ JE TA PRAVÁ? Většina milovníků čokolády začíná s levnými mléčnými druhy. Nabízejí se nám z nejviditelnějších polic v každém supermarketu, má ji i ta paní v trafice na rohu. Mléčné čokolády nemusí být a priori špatné, ale často bývají. I při výběru mléčné čokolády se proto vyplatí ignorovat reklamní zdatnost jejího výrobce a podívat se raději na informace, které najdeme drobounkým písmem na zadní straně obalu. Dobrá mléčná čokoláda musí obsahovat kolem 40 % kakaové sušiny. V každém případě se vyhněte čokoládám s obsahem pod 30 %. „Čokolády“, které jsou na obalu označeny jako „pochoutka“, mají s čokoládou pramálo společného. Znalci čokolády se většinou mléčným typům vyhýbají, často je ani nepovažují za pravou čokoládu. Čokoláda hodná svého jména pro ně začíná na obsahu 50 % kakaové sušiny. Nemusí být nutně drahé, protože mnohé zcela obyčejně vypadající hořké čokolády tento požadavek splňují. PO KVALITNÍ ČOKOLÁDĚ NEZTLOUSTNETE Právě na dobrou hořkou čokoládu se nevztahují v úvodu zmíněné pomluvy. Čím více roste obsah kakaových součástí, tím nižší je v čokoládě obsah cukru, kvalitní čokoláda také neobsahuje přídavné tuky, pouze vysoce kvalitní kakaové máslo. Pokud se tedy odmítáte přejídat cukrem, začněte objevovat delikátní chuť velmi hořké čokolády (70-80 % kakaových součástí). Postupujte pomalu - chuťové buňky zvyklé na komerční přeslazené sladkosti budou při prvním ochutnání kvalitní čokolády překvapeny. Stejně jako u jakékoliv jiné pochutiny i zde platí, že od gurmánství není cesty zpět - takže pokud zchudnete, budete pít jen vodu a jíst suchý chléb, protože špatné víno a špatnou čokoládu už nebudete moci snést. Zvláštní úkaz, že kvalitní čokolády stačí kousek, zatímco té špatné sní člověk bez zamyšlení klidně celou tabulku, spočívá v intenzitě chuti. Jelikož kvalitní čokoláda obsahuje mnoho kakaa, je její chuť natolik silná a „surová“, že nám k uspokojení chuti bohatě postačí jedna kostička. Nekvalitní čokoláda má ovšem chuť pouze sladce mdlou, konzumujeme ji tedy bezmyšlenkovitě a uspokojení nepřichází. VYBÍRÁME ČOKOLÁDOVÝ DAR Čokoláda je ideálním dárkem - je důstojná, neosobní a přesto má v sobě neodolatelné kouzlo. Bohužel na sebe čokoládovým dárkem můžete také prozradit něco, co nechcete… Když zvolíte špatně. Pokud tedy nejste znalcem čokolády, držte se několika jednoduchých pravidel: Mléčnou čokoládu kupujte pouze pokud dotyčnou osobu dobře znáte a víte, že tento druh preferuje. Když dáte kvalitní čokoládový dar někomu, kdo ho neocení, je to stále ještě menší ostuda než když dáte nekvalitní čokoládu znalci. Ke koupi různých dárkových bonboniér nás často lákají okázalé zlaté obaly s ještě zlatějším písmem. Většině z nás připadají odpudivé, ale přesto je kupujeme, snad v domnění, že pod luxusně se tvářícím obalem bude skryta dobrá čokoláda - to je ale omyl. Čokoláda pod odpudivým obalem je téměř vždy také odpudivá. Pokud se něco jmenuje „belgické pralinky“, ještě to nemusí znamenat kvalitní čokoládu - například oblíbené čokoládové „plody moře“, které jsou k dostání v každém supermarketu, jsou velmi sladké. Existuje spousta skvělých pralinek, ale je také nutno vědět, že i mnoho z těch luxusně se tvářících znalec čokolády nepozře ani zdvořilostně… Jak se v tom tedy vyznat? Na vybírání čokolády v supermarketu si vyhraďte tolik času, abyste mohli prostudovat její složení. I ve specializovaných obchodech s čokoládou můžete „naletět“, řekněte tedy prodavačce jasně, že stojíte o kvalitní čokoládu s vysokým procentem kakaových součástí. Nenechte se nachytat romantickou okázalostí mnoha výrobků - v jednoduchosti je síla i dobrý vkus… LADÍ - NELADÍ**
K čokoládě se často doporučují bílá a šumivá vína, ale to není dobrý tip. Mnohem lépe se s čokoládou snoubí káva a sklenka kvalitního „tvrdšího alkoholu“, např. bourbonu, a samozřejmě sklenka vody - tu bychom ale k těmto nápojům měli podávat v každém případě. Oblíbenou lahůdkou, která je dnes k dostání i v mnoha restauracích, je čokoládové fondue. V kotlíku se nahřívá rozpuštěná kvalitní čokoláda a vy si v ní můžete namáčet krájené ovoce. Tento dezert ale rozděluje milovníky čokolády na dva tábory - zatímco ovoce sladké chuti (především banány) mají v této úpravě rádi všichni, ovoce nakyslé může být v kombinaci s čokoládou kamenem úrazu. Kombinace čokolády s ořechy všeho druhu je velmi oblíbená. Můžete se ale pustit i do kombinací odvážnějších a čokoládu - v tekutém stavu nebo i ve formě pěny či drobného pečiva - ochutit poněkud nečekaným kořením. Vynikající je například zázvor či špetka chilli.