Menu Zavřít

Záhada peněz v Lehman Brothers

15. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Schyluje se k boji kvůli...

Celý poditutl: Schyluje se k boji kvůli miliardám dolarů v zárukách, které možná banka použila v jiných obchodech

V roce 2003 nazval legendární investor Warren E. Buffett deriváty „zbraněmi hromadného ničení“. Buffett předpověděl, že se tyto složité finanční instrumenty budou proměňovat, mutovat a množit, „až určitá událost jasně ukáže jejich toxicitu“. Možná že krach banky Lehman Brothers byl onou pohromou, kterou předpokládal. Jak smrtonosné bylo portfolio derivátů této investiční banky? Jen se podívejte na dlouhou řadu bank, hedgeových fondů a dalších velkých investičních firem, které se snaží získat své peníze nazpět. Bankrot banky Lehman Brothers ohrozil derivativní obchody s ohromujícím počtem osmi tisíc různých firem, které jí zaplatily miliardy dolarů jako záruku. V současnosti se někteří obchodní partneři obracejí na stát a federální soudy, aby získali nazpět svá aktiva, která jsou zmrazena od ohlášení bankrotu 15. září. Bude to „nesmírně náročný úkol pokusit se tohle všechno rozmotat“, tvrdí Harvey R. Miller, právník, který vede konkurzní řízení Lehman Brothers a je společníkem ve firmě Weil, Gotshal & Manges. Ukazuje se, že banka Lehman Brothers stejně jako jiní velcí obchodníci hrála naprosto legální, ale velmi riskantní hru, při níž přesunovala peníze mezi firmami. Použila záruku jednoho obchodního partnera k financování dalších obchodů s jinými firmami. Týchž sto milionů dolarů získaných v jednom obchodě lze použít pro mnoho dalších transakcí. „Firmy v zásadě mohou používat (tyto peníze) jako svou vlastní záruku pro vše, co se jim zachce,“ tvrdí Kenneth Kettering, bývalý právník v oboru derivátů a nyní profesor na newyorské Právnické škole. Pokud však následkem bankrotu kontrakty skončí, předpokládá se, že se dodatečná záruka vrátí. Agonie banky Lehman Brothers jen zvětšuje obavy, jimiž se otřásá finanční systém. Její krach nejenže postihl portfolia takových velkých obchodníků, jako je hedgeový fond Harbinger Capital Partners, ale pomohl i zatlačit globální trhy krátkodobých úvěrů do hlubokého útlumu. To je dost na to, aby si někteří pozorovatelé trhu lámali hlavu, zda banka Lehman Brothers byla příliš velká na to, aby ji Ministerstvo financí USA a Fed nechaly padnout. Derivátní kontrakty, jejichž hodnota je vázána na výkon zajištěného cenného papíru nebo způsobu hodnocení po určitou dobu, jsou zčásti určené k tomu, aby firmám pomáhaly minimalizovat ztráty z výkyvů úrokové míry, z nevyplácení podnikových dluhopisů a dalších případů. Pro banku Lehman Brothers byly tyto kontrakty významným byznysem. Když se v září položila, byla podepsána pod přibližně jedním milionem obchodů s deriváty.

Neplnění závazků

V rámci těchto transakcí kupující zajišťovali záruku pro případ ztrát. Několik týdnů po krachu Lehman Brother však musejí být obchodním partnerům ještě vráceny velké částky zbylých záruk. Dle jedné žaloby se řídící pracovníci společnosti Bank of America (BofA) několikrát pokusili přesvědčit úředníky Lehman Brothers pomocí e-mailů a telefonátů, aby peníze přesunuli. BofA však byla odmítnuta. Při jedné výměně e-mailů napsal jeden zaměstnanec Lehman Brothers společnosti BofA: „Veškerá činnost byla až do odvolání pozastavena.“
Stejně chladnou odpověď dostal Nasreen Bulos, právník jednoho z dubajských suverénních fondů. Dubajský Global Strategic Equities Fund, který je součástí investičního portfolia tohoto státu v Perském zálivu v hodnotě dvanácti miliard dolarů, dal Lehman Brothers v červnu 40 milionů dolarů v rámci obchodu spjatého s akciemi energetického kolosu BP. Dle místopřísežného prohlášení začal Bulos 15. září kontaktovat banku Lehman Brothers, aby dostal nazpět 27 milionů dolarů složených jako záruka. O čtyři dny později banka Bulosovi sdělila, že žádosti nevyhoví a ani se nebude k této záležitosti dále vyjadřovat. Společnost BofA i dubajský fond podaly na Lehman Brothers žalobu. Nejsou samy. Asi dvacet hedgeových fondů banky Goldman Sachs tvrdí v jedné žalobě, že jim banka dluží „stovky milionů dolarů“. U soudu se snaží získat zpět své záruky i další: ING, Schroders, společnost Federal Home Loan Bank z Atlanty, stejnojmenná společnost z Pittsburgu a ropný magnát T. Boone Pickens. Je záhada, kde je všem těm penězům konec. Poté, co Lehman Brothers použil záruku pro své obchody s jinými firmami, ty mohly tyto peníze použít pro vlastní účely. Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty (ISDA) odhaduje, že investiční firmy nashromáždily téměř dva biliony dolarů v zárukách v rámci derivátních smluv – a tyto peníze byly použity několikrát za sebou. To je mnohem víc než 700 miliard dolarů v roce 2003, kdy Buffett formuloval svou jasnozřivou předpověď. „Mnoho let to bylo běžnou praxí a je to velmi užitečné pro podporu efektivity trhu se zárukami,“ tvrdí Richard Metcalfe, šéf ISDA pro globální politiku.
Ve výjimečných případech obchodníci souhlasí s oddělením záruky – ale ani to neznamená, že peníze jsou mimo riziko. Společnost Federal Home Loan Bank z Pittsburgu, která půjčuje vládní finance malým a komunitním bankám, zjevně zaplatila něco navíc za to, aby její záruka byla na odděleném účtu. Bylo to preventivní opatření, aby se vyhnula takovému chaosu. Teď je znepokojena, že tyto peníze byly možná hozeny do jednoho pytle s aktivy Lehman Brothers prodanými britské bance Barclays. Volně proudící, promiskuitní peníze z derivátů pomohly vyzvednout úvěrový boom do nových výšek. Tím, že Lehman Brothers a další firmy používaly záruky zákazníků jako své vlastní, mohly půjčovat víc peněz a výnosy využívat k nákupu vysoce rizikových cenných papírů, které se teď hroutí. „Byla to jedna z možností, jak mohla růst bublina investic vypůjčených peněz,“ tvrdí Christian Johnson, profesor práva na Utažské univerzitě. Bankrot Lehman Brothers teoreticky neměl takový rozruch způsobit. Pokud se nějaká smluvní strana položí, derivátní kontrakty jsou vytvořené tak, aby okamžitě skončily a byly vypořádány mimosoudně. Pokud však částka záruky převyšuje hodnotu smluv, lze předpokládat problémy, které se mohou časem zhoršit.

Chybějící peníze

Právě v takové situaci je mnoho firem, které teď vznášejí nároky vůči bance Lehman Brothers. Například společnost Federal Home Loan Bank z Atlanty s ním měla dlouhodobý derivativní obchod, aby se chránila před změnami úrokových sazeb. Když Lehman Brothers zkrachoval, smlouvy atlantské společnosti měly hodnotu 757 milionů dolarů. Jako záruku však vložila 936 milionů dolarů. Dle soudních spisů banka Lehman Brothers ignorovala požadavky managementu na vrácení oněch 179 milionů dolarů navíc. Spekuluje se o tom, že některé z těchto peněz měl možná v rukách JPMorgan Chase, hlavní zúčtovací ústav Lehman Brothers pro obchody. V žalobách podaných společností BofA a dalšími se uvádí, že Lehman Brothers dal jejich záruku stranou na účty u JPMorganu. Po bankrotu shrábl JPMorgan třináct miliard dolarů, které Lehman zastavil jako zajištění. Společnost BofA a další uvažují, zda jim některé z těchto peněz po právu patří. JPMorgan se odmítl vyjádřit.
Mohlo by nějaký čas trvat, než se tohle rozřeší, protože konkurzní soud nikdy neměl ve svém soupise případů takovou katastrofu. Spory o deriváty by na příkaz nějakého soudce mohly skončit zprostředkováním. To se stalo v roce 2001 při krachu Enronu. Rozmotání sítě Lehman Brothers by však mohlo být únavnější. Zkrachovalý energetický kolos, tehdy považovaný za velkého hráče v oblasti derivátů, měl kontrakty v hodnotě asi 22 miliard dolarů. Záznam v poslední výroční zprávě Lehman Brothers zní: 738 miliard dolarů.

Box s. 34:
8000
Počet firem, které uzavřely derivativní obchody s bankou Lehman Brothers

Pramen: Weil, Gotshal & Manges

Graf s. 35:
V ohrožení?
Pokud rostly trhy s deriváty, firmy zajišťovaly pro své obchody vyšší záruku

0 1 1,5 2 2,5
Bilionů dolarů
Výše záruk*

Poznámka: odhad
Pramen: Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty (ISDA)

Popisek s. 35:
Warren Buffet nazval deriváty „zbraněmi hromadného ničení“ už v roce 2003

CIF24

Copyrighted 2008 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).