Menu Zavřít

Zahraničí Čechům příliš nevěří

6. 12. 2011
Autor: profit

Zahraniční dodavatelé po tuzemských firmách častěji žádají platby předem, například při objednávce z Číny je potřeba nachystat peníze předem v polovině případů. Vyplývá to ze studie pojišťovny Atradius, kterou zveřejnila dnes.

Foto: Profimedia.cz

Obchodní podmínky zahraničních dodavatelů pro české firmy se zásadně liší. Zatímco třeba Němci chtějí peníze už po 27 dnech, čínští partneři počkají v průměru 33 dnů a italští dokonce 53 dnů. Významně se liší ochota dodávat na fakturu. Naši němečtí sousedé mají důvěru a požadují zaplatit předem jen ve 27 procentech případů. Při objednávce z Číny je ale potřeba nachystat peníze předem v polovině případů. I když to v tuzemsku není zvykem, lze často ušetřit za předčasné zaplacení faktury.

CIF24

Výsledky studie potvrdily to, co nám signalizují naši klienti v posledních měsících. Zahraniční dodavatelé, a zvláště pak ti z Číny, se chrání před případnými dopady krize na své odběratele požadavkem zaplatit dopředu. Čína tak vedle politického odmítnutí pomoci zadlužené Evropě ukazuje i na poli obchodních vztahů nechuť sanovat škody za dřívější život na vysoké noze,“ uvedla Markéta Stržínková, ředitelka Atradius pro Českou republiku a region střední a východní Evropy.

České firmy podle studie příliš nevyužívají možnost slevy za předčasné splacení faktury. “V zahraničí často rozšířená nabídka úspory v řádu jednotek procent může znamenat volné prostředky k rozvoji podnikání. Pokud se odběratel rozhoduje, kterou ze dvou faktur zaplatit, sleva často rozhoduje o tom, kdo peníze dostane dřív a kdo až to bude takzvaně hořet,“ přiblížila uvažování mnoha podnikatelů Stržínková.

  • Našli jste v článku chybu?