Menu Zavřít

Zahraniční agentury: Populista Babiš post premiéra jistý nemá

20. 10. 2017
Autor: čtk

O začátku dnešního hlasování o budoucím složení české poslanecké sněmovny informovala kromě českých i řada světových agentur. Favoritem voleb je podle všech Andrej Babiš. Předsedu hnutí ANO označují za populistu a euroskeptika a přirovnávají jej k bývalému italskému premiérovi Silviovi Berlusconimu či americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Podle některých agentur ale nemá Babiš premiérské křeslo vůbec jisté.

„Jasným favoritem“ je Babiš třeba podle německé agentury DPA, která připomíná, že třiašedesátiletého multimiliardáře stíhá policie kvůli podezření z dotačního podvodu. Předseda hnutí ANO se ve volebním boji profiloval jako odpůrce přijímání uprchlíků a euroskeptik. „Kritici populisty Babiše varují před prohloubením příkopu mezi Západem a Východem Evropské unie,“ napsala DPA.

Českým volbám se obsáhle věnuje také rakouská agentura APA. Babiše, který je podle ní často přirovnáván k italskému expremiérovi Berlusconimu, označuje i ona za jasného favorita voleb. Není podle ní ale jasné, zda se nakonec stane i premiérem. APA připomíná, že řada stran vyloučila povolební spolupráci s hnutím ANO kvůli Babišovu trestnímu stíhání. „Náhradní variantou“ je podle agentury možnost, že v premiérem křesle usedne „Babišův věrný muž“ a současný ministr životního prostředí Richard Brabec.

APA si všímá také dalších českých stran. Obavy, zda se vůbec dostanou do sněmovny, mají podle ní mimo jiné KDU-ČSL a TOP09. Agentura připomíná, že lidovci si vysloužili v Česku kritiku kvůli srdečným vztahům se sudetskými Němci a že populárního předsedu TOP09 Karla Schwarzenberga nahradil před časem „nepopulární“ Miroslav Kalousek. Do parlamentu se naopak téměř jistě dostane „populistická a protiislámská“ strana Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, napsala APA. „SPD chce profitovat z protiislámské nálady v Česku,“ uvedla rakouská agentura.


Volby v plném proudu: [[https://www.euro.cz/politika/volby-v-plnem-proudu-sledujte-zive-1378833|sledujte ŽIVĚ]]

 Volí se na nejrůznějších místech. Volební místnost v zahrádkářské kolonii ve Frýdlantu na Liberecku.


Favoritem voleb v Česku je „český Trump“ či „český Berlusconi“ Andrej Babiš, napsala agentura AFP. Kromě obvinění předsedy „populistického hnutí“ kvůli dotačnímu podvodu francouzská agentura připomíná také nedávný rozsudek slovenského ústavního soudu, který zrušil rozhodnutí nižších soudů, podle nichž byl Babiš evidován v dokumentech komunistické Státní bezpečnosti jako její agent neoprávněně. Také AFP si všímá, že by se do českého parlamentu mohla dostat protiimigrační strana SPD.

Obava z posilování euroskeptiků

České parlamentní volby by mohly do úřadu vynést „další euroskeptickou vládu ve střední Evropě“, uvedla americká agentura AP. „Populistický miliardář“ Babiš je podle ní kritický k Evropské unii, odmítá unijní systém kvót na přerozdělování uprchlíků i stanovení data pro přijetí eura.

Česko zažívá období hospodářského růstu, vyrovnaného rozpočtu a má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, přesto podle průzkumů zvítězí protestní strana, jejíž otěže „pevně svírá“ „bohatý podnikatel“ Babiš, napsala agentury Reuters. „ANO si zachovala svou opoziční rétoriku proti vládnoucímu systému navzdory tomu, že byla součástí dosluhující vlády,“ dodala. Také tato agentura připomíná, že se kolem Babiše v posledních týdnech vynořila řada skandálů, i to, že jeho kritici varují před tím, že by jako premiér shromáždil ve svých rukou příliš mnoho moci.

Podle agentury Reuters po volbách může vzniknout opět vláda hnutí ANO, sociálních demokratů a lidovců, jejím předsedou by ale nemusel být nevyhnutelně Babiš. Možností je i menšinová vláda ANO s podporou komunistů a „krajně pravicové protievropské“ strany Svoboda a přímá demokracie, dodal Reuters.

CIF24

Čtěte více z rubriky Volby 2017:

Jízda tramvají, mítinky, koncert. Předvolební kampaň v Praze jde do finiše

Zítra si vás koupím. Politika přitahuje nové miliardáře

Já už jdu. Strach z migrace povolal do politiky i Františka Ringo Čecha

Populisté Babiš s Okamurou „proslavili“ Česko až v Nigérii

K čemu je nám maňásek?

Brífink Jana Novotného


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).