Menu Zavřít

Zahraniční deníky o české volbě: oslava příznivců body-artu

12. 1. 2013
Autor: E15 Michael Tomeš

Zařazeno do složky „Věci, které by se nikdy nemohly stát v Americe“. Takové označení si vysloužily české prezidentské volby od deníku The Washington Post, který jako onu nemyslitelnou událost zmiňuje kandidaturu Vladimíra Franze. Také další zahraniční komentátoři si všímají potetovaného českého umělce.

The Washington Post se dokonce nerozpakoval označit Franze za „vůdčího kandidáta na prezidenta“. Všímá si i odporu odcházejícího prezidenta Václava Klause k přímé volbě.

Komentátor deníku The Guardian se zamýšlí nad tím, zda relativní úspěch Franzovy kandidatury znamená, že potetovaná tvář se stává společensky přijatelným výrazem osobnosti.

I podle serveru CBS se Čechů v historicky první přímé volbě nabízí řada neobvyklých možností „od politických veteránů až po umělce“. CBS vyzdvihuje, že na rozdíl od Klause mají pravděpodobní vítězové voleb pozitivní pohled na Evropskou unii.

Připomíná ale, že jedním z nich je Miloš Zeman, „notorický kuřák se slabostí pro alkohol“. A upozorňuje na jeho dřívější urážlivé výroky na adresu zahraničních politiků, když například přirovnal palestinského lídra Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi. Jako o „bývalém komunistovi“ o Zemanovi píše The Telegraph.


Čtěte také:

Legendární agronom Čuba hlasoval pro Zemana

Ať žije český zakomplexovaný volič


Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

EBF24

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci:



  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).