Menu Zavřít

ZAHRANIČNÍ KAPITÁL OPĚT VE HŘE

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P a r l a m e n t

Poslanecká sněmovna se minulý týden rozhodla, že vyhoví tlaku Evropské unie a pokusí se odstranit diskriminaci zahraničních firem při pořádání spotřebitelských soutěží. Ty jsou nyní výhradní doménou českých společností.

Zákon o loteriích, který poslanci minulý týden schválili v prvním čtení, je jednou z nejkontroverznějších norem a parlamentní výbory ji budou projednávat již počtvrté během jednoho roku. Odstranit nerovnost zákona je možné dvěma způsoby, a dopředu je těžké odhadnout, který z nich poslanci zvolí. Jejich názory se totiž velmi liší a nedá se spoléhat ani na to, že v tomto případě budou respektovat přání stranických grémií.

EBF24

Jednou z možností je schválit vládní návrh a umožnit tak, aby soutěže mohly pořádat i cizí firmy. Druhou, a ta má ve sněmovně také řadu zastánců, je zakázat spotřebitelské loterie i českým společnostem a ze zákona je úplně vyjmout.

Návrh vládní novely ovšem vyvolal mezi poslanci ostrou kritiku. „Ten návrh je polovičatý. Problémy s umožněním vstupu zahraničního kapitálu sice překonává, ale jen částečně. Měli bychom přijmout takový návrh, který nebude vyžadovat změny a nebude nás dostávat do mezinárodně složitých vyjednávání, prohlásil například exministr financí Ivan Pilip (US), který na kontroverzi zákona se závazky k EU upozorňoval již dříve. Mís-topředseda vlády Pavel Rychetský jeho kritiku odmítl s tím, že vláda chtěla do zákona v současné době zasahovat jen minimálně a pouze tak, aby vyhověla připomínkám unie. „Vláda si neklade žádné velké aspirace. Rozhodli jsme se udělat minimální krok, který by pouze odstranil neuralgické body, které se staly příčinou svízelného mezinárodněprávního postavení České republiky, prohlásil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).