Menu Zavřít

Zájem bude o akcie

29. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Kolektivní investování

Ve srovnání s vyspělými státy EU je sektor kolektivního investování v Česku na začátku rozvoje, říká v rozhovoru pro týdeník EURO Martin Sankot, předseda představenstva a generální ředitel investiční společnosti ČP Invest.

EURO: Jak dnes vypadá situace na trhu kolektivního investování v České republice?
SANKOT: Čeští správci v rámci Unie investičních společností spravují ve svých 79 fondech více než 88 miliard korun. Komise pro cenné papíry přidělila licence přibližně 460 fondům zahraničních správců, do nichž mohou čeští investoři ukládat úspory. Investování do těchto fondů je většinou podmíněno větší částkou v cizí měně.
V rámci fondů je dnes alokováno celkem pět procent úspor obyvatelstva. Průměrná investice na jednoho obyvatele dosahuje 200 eur v porovnání s přibližně deseti tisíci eur v Rakousku. Pro objektivitu je třeba říct, že země EU nejsou v tomto směru homogenní. Existují podstatné rozdíly, od necelých dvou tisíc eur v Portugalsku až po třináct tisíc eur na jednoho obyvatele ve Francii.

EURO: I dnes většina obyvatel v České republice ukládá své prostředky na bankovní účty. Myslíte si, že se tento trend změní ve prospěch kolektivního investování?
SANKOT: Česká republika je zcela unikátní alokací zhruba 80 procent úspor obyvatelstva na bankovních vkladech včetně stavebního spoření. Domnívám se, že sektor kolektivního investování má v Česku obrovský potenciál. Úspory obyvatelstva na bankovních vkladech budou klesat ve prospěch pojistných a investičních produktů. Výhodou investičních produktů, jako jsou například otevřené podílové fondy, oproti pojistným, je jejich absolutní likvidita.
V Evropské unii je největší podíl tohoto způsobu investování ve Francii, kde tvoří 40 procent. Průměrná hodnota podílu bankovních vkladů na celkových investicích v Evropské unii klesá a pohybuje se kolem 30 procent. V poslední době zažívá velký boom zakládání nových fondů v Lucembursku a Irsku.

EURO: Proč právě v těchto zemích?
SANKOT: To je dáno daňovými zákony. Fondy s domicilem v těchto zemích mají nulové nebo velmi nízké daně. Pro porovnání, zdanění českých fondů je patnáctiprocentní. To je nad průměrnou úrovní Evropské unie.

EURO: O jaký typ fondů bude v budoucnu podle vašeho názoru největší zájem?
SANKOT: S růstem transparentnosti trhu a zvyšováním zkušeností obyvatelstva s investičními produkty poroste zájem o investování hlavně do akciových fondů. Jsou rizikovější než ostatní fondy, ale z dlouhodobého hlediska jsou daleko nejvýnosnější investicí.

EURO: Češi jsou ale hodně opatrní…
SANKOT: Češi bezesporu opatrní jsou. Největší objem prostředků je dnes ve smíšených fondech. To je však dáno privatizací. Většina fondů, která vznikla za privatizace a přežila do dnešní doby, se profilovala jako smíšené. Velký zájem je i o fondy obligační, bondové a peněžního trhu, které jsou alternativou termínových vkladů. Když ale uvažujeme v nějakém střednědobém horizontu, čím více budou mít lidé zkušenosti s investičními produkty, tím více jich bude investovat do akciových fondů. Domnívám se, že ta doba není vůbec daleko. Když se podíváme na evropské statistiky, tak investice do akcií naprosto převládají.

ebf - tip - debata

EURO: V nedávné době převedla investiční společnost PPF dva uzavřené podílové fondy do správy investiční společnosti ČP Invest (EURO 12/2002). Proč k tomu došlo?
SANKOT: Kvůli rostoucí konkurenci a zvyšujícím se úsporám z rozsahu probíhá uvnitř skupiny PPF transformace kolektivního investování. Vedení skupiny přistoupilo ke sjednocení aktivit v oblasti kolektivního investování pod jeden subjekt, a to pod ČP Invest. Postupně budou převedeny všechny fondy PPF Investiční společnosti do správy ČP Investu. Nejprve jsme převedli uzavřené podílové fondy. Proces bude pokračovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).