Menu Zavřít

Zájem Čechů o investice do nemovitostí v Gruzii stoupá, pomáhají tomu příznivé zdanění i rostoucí turistický ruch

13. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty
  • Ekonomice Gruzie se v posledních letech daří, díky čemuž se do země vydává stále více zahraničních investorů
  • Velký zájem je dlouhodobě třeba o tamní nemovitosti, jejichž nákup zprostředkovávají také české společnosti
  • Mimo oblast turistického ruchu v Gruzii investují i další významné české firmy. K nim patří třeba Škoda Auto, Energo Pro nebo MND

Podle údajů Světové banky je Gruzie v současnosti sedmým nejpřívětivějším státem pro investice na celém světě. Není tedy divu, že země v posledních letech přilákala řadu významných podnikatelů a firem, mezi nimiž rozhodně nechybí ani tuzemské zastoupení. Češi nyní dokonce patří mezi deset největších zahraničních investorů v Gruzii.

Tuzemským firmám se daří především v oblasti energetiky. Třeba skupina Energo Pro, kterou vlastní Jaromír Tesař, v Gruzii postavila řadu vodních elektráren a spravuje distribuční síť pokrývající 85 procent tamního území. Díky tomu se aktuálně jedná o největší společnost vyrábějící a prodávající elektrickou energii v celém tomto zakavkazském státu.

Outstream Placeholder

K dalším významným českým firmám působícím v Gruzii patří třeba skupina MND Karla Komárka, která se zaměřuje na těžbu ropy a investice do loterijního sektoru a kasin. Podniká zde ale i Škoda Auto, Hamé nebo společnost Kopos vyrábějící kabely pro energetiku. „Ekonomice Gruzie se daří dobře, v pololetí roku 2024 ostatně činil meziroční růst HDP 7,5 procenta a meziroční inflace dosahuje 1,8 procenta,“ okomentoval situaci velvyslanec ČR v Gruzii Petr Kubernát.

Ceny bytů jsou oproti Praze výrazně menší

Kromě tuzemských firem je Gruzie stále atraktivnější i pro individuální české investory, které lákají zejména nemovitosti. Turistický ruch v zemi totiž v posledních letech narůstá, a to hlavně v pobřežním regionu Adžárie, kde panuje příjemné subtropické podnebí a mnoho písečných pláží.

I proto se na zmíněnou oblast dlouhodobě soustředí třeba česká firma První Investiční, která nedaleko Batumi vybudovala luxusní hotelový komplex Magnetic Beach Resort Kobuleti. Ve spolupráci se skupinou Czech Inn Hotels zde společnost provozuje hotel Miramare Magnetic Beach se 129 apartmány v první linii u moře, jež nabízí k prodeji investorům.

Gruzie jako nová Dubaj? Pobřeží Černého moře láká investory z celého světa, v daňovém ráji budují hotel za hotelem
Přečtěte si také:

Gruzie jako nová Dubaj? Pobřeží Černého moře láká investory z celého světa, v daňovém ráji budují hotel za hotelem

„Naše prodejní ceny dosahují pouze 60 procent ceny za metr čtvereční, kterou platí zájemci o byt v Praze. Velkou výhodou je také to, že investor si koupí apartmán a pak už se nemusí o nic starat. Všechno včetně veškeré administrativy a zdanění zařídíme my, investoři přitom obdrží 90 procent z výnosu hotelu. Zájem o investici je velký, k prodeji zbývá už jen třetina apartmánů,“ popsal Petr Zapletal z První Investiční.

Investice do nemovitostí právě v zakavkazské zemi mají podle něj řadu výhod. Jednou z nich je, že pokud Gruzie vstoupí do Evropské unie, cena místních nemovitostí skokově vzroste. K tomuto vývoji už ostatně v minulosti došlo v mnoha zemích, které se do EU připojily. Dalším zásadním plusem je pak skutečnost, že díky dohodě o zamezení dvojího zdanění a statusu podniku turistického ruchu jsou výnosy z apartmánů První Investiční zdaněny jen pěti procenty.

Výnosnost investic bývá vyšší

Že je o investice do zahraničních nemovitostí mezi Čechy zájem, potvrzují i další odborníci. Netýká se to přitom zdaleka jen Gruzie, ale také Španělska, Itálie, Albánie či Spojených arabských emirátů. „Tento trend je patrný a čím dál více lidí se zajímá o nákup nemovitosti v cizině. Zájem roste především kvůli tomu, že nemovitost v zahraničí u moře může být z hlediska investice zajímavější než nemovitost v České republice. A to především co se týče celkové výnosnosti dané investice,“ uvedl pro Euro.cz Miroslav Majer, CEO hyponamíru.cz.

CIF24

Další důležitou motivací Čechů pro nákup nemovitostí v jižněji položených zemích je pak počasí. Mnoho lidí rádo přes zimu vymění promrzlé Česko za teplejší oblasti, aby se přes léto zase vrátili zpět. Může za to především skutečnost, že během hlavní sezóny je zájem o apartmány ze strany turistů největší, takže na pronájmu je možné dobře vydělat. Celý proces navíc usnadňuje i rostoucí počet společností, které se o nemovitosti starají a nabízí je turistům.

Češi na nákup nemovitostí v zahraničí slyší. Tuzemský Home Portal po úspěchu ve Španělsku expanduje do Emirátů
Přečtěte si také:

Češi na nákup nemovitostí v zahraničí slyší. Tuzemský Home Portal po úspěchu ve Španělsku expanduje do Emirátů

U nákupu bytů či domů v zahraničí však samozřejmě platí, že by lidé měli být ostražitější než v Česku. „Je potřeba dát si pozor především na nákladové aspekty a různé poplatky spojené s nákupem nemovitosti. Z pravidla se jedná o provizi realitní kanceláři, daň z nabytí nemovitosti anebo klasická daň z nemovitosti, jako je u nás v České republice. Proto všem doporučujeme, aby si lidé v dané zemi našli specialistu, který s celým procesem nákupu pomůže a zajistí bezproblémový nákup, jak z hlediska daňových, tak i právních aspektů,“ uzavřel Majer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).