Menu Zavřít

Zájem mají další

14. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Developeři na burzách

MMF24

Developerské společnosti rozšiřují portfolio obchodovaných cenných papírů na evropských burzách. Tento rok získaly společnosti působící na evropském realitním trhu prostřednictvím IPO již necelých sedm miliard dolarů. Pro srovnání, v loňském roce se tato suma pohybovala kolem tří miliard dolarů.
Na London´s Alternative Investment Market chce vstoupit AFI Europe, dcera společnosti Africa Israel Investments. Původní datum uvedení akcií na burzu - stanovené na konec letošního roku - však vedení odsunulo na první čtvrtletí příštího roku. Informoval o tom internetový deník Israel Business News. Důvodem posunu je prý situace na akciovém trhu.
AFI Europe zahájila činnost roku 1997 první investicí v České republice a dále expandovala do Srbska, Rumunska a Bulharska. Mezi realizované projekty v Česku patří například Palác Flóra, rezidenční komplex Korunní dvůr či Business centrum Evropská.
Vstup na burzu zvažuje také developerská společnost TriGránit. Dle agentury Bloomberg je zatím termín stanoven přibližně na rok 2010, objevily se ale i spekulace, že akcie developera budou obchodovatelné již dříve. Vedení firmy dosud zveřejnilo, že cenné papíry uvede na burzu ve Vídni nebo Londýně. TriGránit založil maďarský realitní guru Sándor Demján, podíl drží také šéf maďarské OTP Bank Sándor Csányi a rodina Rotschildů. Letos k podílníkům přibyla též společnost Immoeast. Ta za pětinovou spoluúčast zaplatila 400 milionů eur.
Maďarský developer, jehož aktivity se soustřeďují na země střední a východní Evropy, se v současné době podílí na více než třiceti projektech v hodnotě pěti miliard eur. V České republice zatím se společností Orco Property Group dokončil multifunkční pražskou budovu Luxemburg Plaza.
Náskok v přípravě IPO má v Nizozemsku registrovaný developer s izraelským kapitálem – Plaza Centers. Ten již své akcie před nedávnem umístil na londýnskou burzu. Společnost investorům nabídla třicet procent akcií. Z prodeje papírů chce firma financovat výstavbu nákupně-zábavných komplexů ve střední a východní Evropě. První investice Plaza Center v České republice byla pražská Novodvorská Plaza, na dalším projektu pracuje developer v Plzni. (men)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).