Menu Zavřít

Zajímá nás padesát tisíc obyvatel

1. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Plaza Centers

PRAHA (men) - Developerská společnost Plaza Centers zahájila výstavbu nového nákupního a zábavního centra Plzeň Plaza. Projekt za více než 1,2 miliardy korun nabídne nejen možnost nákupů, ale i sportovní a relaxační zónu či kulturní vyžití v zrekonstruovaném amfiteátru. Dokončení je plánováno na konec roku 2007. Plzeň Plaza, která se nachází na bývalém plzeňském Výstavišti přímo v centru města, bude zaujímat plochu 95 tisíc metrů čtverečních. „Dokončili jsme již demolici objektů, které stály na pozemcích Výstaviště,“ říká Tal Ben Yehuda, ředitel Plaza Centers Czech Republic.
Společnost Plaza Centers Czech Republic je dceřinou společností skupiny Plaza Centers Europe BV, zaměřující se především na rozvoj a management nákupně zábavních center. Jde o nizozemskou firmu s izraelským kapitálem. Prvním jejím dokončeným projektem v Česku je nedávno otevřené obchodní centrum Novodvorská Plaza v Praze.

ebf - tip - debata

EURO: Již delší dobu se hovoří o tom, že obchodní centrum v Praze brzy prodáte. Je tato informace pravdivá?
YEHUDA: V současné době je majitelem komplexu stále společnost Plaza Centers. Uzavřeli jsme ale smlouvu, že ho prodáme francouzské společnosti Klépierre.
EURO: Spekuluje se, že v portfoliu Francouzů skončí také plzeňský komplex. Firma Klépierre tuto informaci dokonce zveřejnila v tiskové zprávě…
YEHUDA: Majitelem plzeňského projektu bude Plaza Centers.
EURO: Na jakých projektech kromě plzeňského nyní pracujete?
YEHUDA: Rozpracovaný je jeden projekt v Liberci. Již jsme požádali o územní povolení. V současné době připravujeme ještě několik dalších projektů, o kterých ale zatím nechci hovořit.
EURO: Nedávno jste zveřejnili, že v nejbližších letech otevřete v Česku a na Slovensku dvanáct obchodních center. Je to skutečně reálné?
YEHUDA: Chceme otevřít obchodní centrum v každém městě, které má alespoň padesát tisíc obyvatel. Samozřejmě je to otázka času, ale určitě svůj plán splníme.
EURO: V tisku byla zveřejněna zpráva, že Plaza Centers má zájem o výstavbu luxusních bytů v Kladně. Znamená to, že se chcete posunout do rezidenčního segmentu?
YEHUDA: Kladno je jedním z měst, které má kolem padesáti tisíc obyvatel. Neříkám, že zde teď máme nějaký projekt, je to stejný případ jako v jiných lokalitách. Když získáme vhodný pozemek, rozhodneme se pro nejvhodnější projekt.
EURO: Porovnáte-li rezidenční a maloobchodní trh v Česku, kde vidíte větší potenciál?
YEHUDA: Zabýváme se hlavně retailem, takže nejsem úplně obeznámen s rezidenčním trhem. Domnívám se ale, že lidé budou stále chtít lepší domy a byty. Proto bude v tomto segmentu vždy poptávka. V Česku se ale stále zdražují a v budoucnu ještě zdraží pozemky. To samozřejmě ovlivňuje konečný produkt. Nyní jsme svědky velkého boomu rezidenčních produktů. Co bude ale za dva roky, to nevím.
EURO: Plaza Centers působí v regionu střední Evropy také v Maďarsku a v Polsku. Jaké tam máte projekty?
YEHUDA: Společnost začala s developmentem v Maďarsku, kde jsem již dokončili šestnáct obchodních center. V Polsku jsme postavili čtyři nákupní komplexy a další tři jsou ve výstavbě. V Maďarsku se nyní podílíme na dvou rozsáhlých projektech. Jedním z nich je výstavba na ostrově uvnitř Budapešti. Danube Island bude po dokončení obdobou Las Vegas. Kromě kasin tu budou samozřejmě hotely, konferenční centra a obchody. Druhým projektem je retailový areál o rozloze 150 tisíc metrů čtverečních.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).