Menu Zavřít

Zákaz burek a nikábů: většina Němců je pro

26. 8. 2016
Autor: Peter Chovanec CC BY-SA via Flickr

Většina Němců by podpořila přinejmenším částečný zákaz nošení islámských oděvů, které zakrývají ženám obličej. Takové jsou výsledky průzkumu společnosti Infratest dimap, které dnes představila německá veřejnoprávní televize ARD. Ministr vnitra Thomas de Maiziére už dříve uvedl, že chce burky a nikáby v některých oblastech společenského života zakázat.

V průzkumu se 51 procent Němců vyslovilo pro absolutní zákaz nošení burek a nikábů na veřejnosti. Dalších 30 procent by uvítalo částečný zákaz těchto oděvů, který by platil pro muslimky ve veřejné správě. Pouze 15 procent Němců zákaz jednoznačně odmítá.

Debata o zákazu oděvů zahalujících obličej, jaký platí například ve Francii, zesílila tento měsíc poté, co k němu vyzvali zemští ministři vnitra za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére obecný zákaz burek a nikábů odmítl, uvedl však, že chce na celostátní úrovni zakázat tyto oděvy při řízení automobilů, na úřadech, ve školách, ve veřejných službách a u soudu.

V Německu žijí asi čtyři miliony muslimů, kteří tvoří zhruba pět procent celkové populace. Podle Ústřední muslimské rady ale burku (oděv halící celé tělo ženy) a nikáb (závoj zakrývající obličej s výjimkou očí) nosí jen zlomek všech muslimek. Zatím poslední studie na téma zahalování, kterou Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) provedl v roce 2009, ukázala, že dvě třetiny německých muslimek nenosí na hlavě ani šátek.

Čtěte také:

Keine Willkommenskultur, ani tady, ani doma

Merkelová: Problémy s terorismem jsme měli už před uprchlíky

EBF24

Konvičkova akce vyděsila turisty, policie ji prošetřuje jako výtržnictví

 Konvička na Staroměstském náměstí (autor: ČTK)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).