Menu Zavřít

ZÁKAZ VSTUPU DO SILICONU

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ASM Lithography

Washington (FT) – Nizozemská společnost ASM Lithography nejspíš nedostane souhlas k akvizici technologické společnosti v kalifornském Silicon Valley. Nákup Silicon Valley Group v hodnotě 1,6 miliardy dolarů totiž přezkoumávali američtí úředníci z výboru pro zahraniční investice několik týdnů a nakonec dospěli k závěru, že by se prý vysoce sofistikované mikročipy a optické technologie dostaly do „nepřátelských rukou .

Americký výbor pro zahraniční investice, jehož jedním členem je také Pentagon, dlouho nemohl dospět k jednotnému závěru a vedly se v něm tvrdé boje. Podle neoficiálních informací to však byl právě Pentagon, kdo celou akvizici ve výboru zablokoval. Nesouhlasilo také ministerstvo obchodu a ministerstvo financí, odpor Pentagonu však byl prý největší. Výbor pro zahraniční investice je poradním orgánem prezidenta Spojených států a definitivně teď bude muset do patnácti dnů rozhodnout George W. Bush. Rozhodnutí výboru o zablokování akvizice Bílý dům pobouřilo. Ten již, jak napsaly Financial Times, několik týdnů na výbor naléhal, aby bylo vydáno jednomyslné rozhodnutí. Chtěl tím předejít politickým útokům, jimž nyní bude prezident vystaven.

KL24

K závěru, že by se technologie Silicon Valley Group mohly dostat do nepovolaných rukou, dospěl výbor na základě informací o obchodech ASM Lithography s Čínou. Stejně jako tato firma s Čínou údajně obchoduje i německá Carl Zeiss, která má s ASM Lithografy v alianci byznys s optickými vlákny.

  • Našli jste v článku chybu?