Menu Zavřít

Základna pro dobytí Evropy

19. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Global Payments chce se společností Muzo expandovat

Rozšířit svou působnost do zemí starého kontinentu chce společnost Global Payments, která doposud platební infrastrukturu budovala pouze na americkém kontinentě. Jako vhodný objekt pro svou expanzi si vybrala tuzemskou společnost Muzo. V pátek 19. prosince získala od Komerční banky jejích 52,6 procenta firmy za 34,7 milionu amerických dolarů (904 milionů korun) v hotovosti.

Příznivá cena.

„Naším cílem bylo, abychom při vstupu na evropský trh měli k dispozici zpracovatelskou kapacitu se špičkovou technologií a prvotřídním manažerským týmem. Věřím, že Muzo nabízí obojí, včetně atraktivní struktury klientů. Navíc vstup Česka do Evropské unie poskytuje mimořádnou příležitost k budoucí expanzi,“ prohlásil prezident Global Payments Paul R. Garcia. Global Payments plánuje získat postupně ve společnosti stoprocentní podíl. Mezi významné akcionáře Muza se v současnosti řadí Česká konsolidační agentura (21 procent), ČSOB a GE Capital Bank (každá drží necelých deset procent akcií), Raiffeisenbank (necelá tři procenta) a Brněnské výstavy a veletrhy (necelá dvě procenta). „Minoritní akcionáři budou adresáty nabídky k převzetí. Cena, kterou jim Global Payments nabídne, by měla být obdobná, jako inkasovala Komerční banka,“ uvedl pro týdeník EURO generální ředitel a předseda představenstva Muzo Petr Sedláček. Za jednu akcii zaplatí Global Payments Komerční bance více než 16 823 korun, tedy o 22,8 procenta více, než za kolik se akcie obchodovaly před oznámením transakce na mimoburzovním RM-Systému. „Kupní cena odpovídá patnáctinásobku letošního zisku, což indikuje poměrně příznivou cenu pro Komerční banku,“ komentoval dosažené podmínky analytik Patria Finance Jan Hájek. Obchod, který ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, by se měl v účetnictví Komerční banky promítnout v prvním čtvrtletí roku 2004.

MMF24

Jen spořitelna ne.

Služeb společnosti Muzo využívají všechny tuzemské banky s výjimkou České spořitelny. Ta jediná se o své bankomaty, platební terminály a autorizaci transakcí provedených platebními kartami stará sama. Ostatní banky využívají služeb společnosti Muzo, jež díky tomu kontroluje 50 procent trhu. V polovině letošního roku bylo k autorizačnímu systému firmy připojeno 1212 bankomatů a 19 138 platebních terminálů. Zákazníkem Muzo zůstane také v budoucnu Komerční banka. Součástí dosažené prodejní ceny totiž byl podpis smlouvy o využívání infrastruktury Muzo Komerční bankou minimálně v průběhu dalších tří let. „Muzo je nejen jednou z předních firem na zpracování transakcí uskutečněných platebními kartami v Evropě, ale vyvinulo rovněž vlastní technologickou platformu, která jako jedna z prvních vyhovuje požadavkům mezinárodních standardů EMV pro čipové platební karty. Ty hrají stále větší roli v evropském bankovnictví,“ vysvětlil důvody prodloužení smlouvy finanční ředitel Komerční banky Philippe Rucheton. Muzo věří, že skupina Société Générale (SG) začne služeb firmy využívat i v dalších zemích. „Jsme připraveni nabídnout naše služby v Rumunsku, Bulharsku, Rusku a dalších zemích, kde SG působí,“ potvrdil ředitel Petr Sedláček.

Amigo Ukraino Cards.

Muzo se ale v budoucnu nemusí omezovat jen na poskytování služeb bankám, protože možná samo vyrazí na retailový trh. U své nové mateřské společnosti se může přiučit, jak najít a obsadit segment, v němž banky nepůsobí. Global Payments vlastní společnost DolEx, která zprostředkovává elektronické přesuny peněz mezi Spojenými státy a zeměmi Latinské Ameriky. Sedmdesát procent Latinoameričanů usazených v USA posílá pravidelně do svých původních domovů peníze. Většina z nich nemá ve Spojených státech bankovní účet a peníze domů zasílá fyzicky po známých vracejících se do vlasti. DolEx rychle rostoucí komunitě v Severní Americe usazených Latinoameričanů nabídla řešení v podobě Amigo Latino Card. Ta umožňuje levně, rychle a bezpečně převádět peníze do států Latinské Ameriky. Pobočky DolEx jsou v USA ve státech se silným zastoupením Latinoameričanů všude, v obchodních centrech, videopůjčovnách, prádelnách. Koncept nebankovních karet pro převod peněz je přenositelný do Evropy a získá na atraktivnosti především po zpřísnění kontroly na nových východních hranicích Evropské unie v květnu příštího roku. Kartu pro převod peněz do vlasti by určitě ocenili zaměstnanci z Ukrajiny, Běloruska, Rumunska či Vietnamu, kteří v zemích Evropské unie podobně jako Latinos v USA často pracují na černo a potřebují pravidelně posílat svým rodinám domů vydělané peníze. „Nedávno jsem viděl v televizi reportáž o tom, jak tito lidé schovávají vydělané peníze do nákladních železničních vagonů plných uhlí a domů pak píšou krátké textové zprávy, ve kterém vagonu a pod kterou hromadou je najdou. Myslím, že bychom jim uměli nabídnout efektivnější způsob doručení,“ doufá v budoucí expanzi ředitel Muzo Petr Sedláček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).