Menu Zavřít

Základní nepodmíněný příjem vede k větším útratám, zjistila studie. Na psychické zdraví dlouhodobý vliv nemá

26. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Může základní nepodmíněný příjem změnit život k lepšímu? Přesně na to se pokoušela odpovědět studie neziskové organizace OpenResearch, do které se zapojily tři tisíce Američanů s nízkými příjmy
  • Projekt avizovaný generálním ředitelem společnosti OpenAI Samem Altmanem trval tři roky. Po tuto dobu dostávala třetina zúčastněných měsíčně částku 1000 dolarů (přes 23 tisíc korun) 
  • Nepodmíněný příjem prosazuje řada technologických magnátů a CEO společnosti Open AI si myslí, že ve věku umělé inteligence může být cestou k rovným příležitostem

O garantovaném základním příjmu se mluví už řadu let. A to zejména v souvislosti s nerovnými příležitostmi a vlivem umělé inteligence na trh práce. Některé státy včetně Jihoafrické republiky dokonce přemýšlejí o jeho zavedení, ale zatím proběhlo jen několik testování malého rozsahu. 

K největším experimentům tohoto typu patří nedávná studie generálního ředitele společnosti OpenAI Sama Altmana, která ukazuje, jak může být nepodmíněný příjem užitečný, a zároveň odhaluje některé jeho nedostatky.

Výzkum, za kterým stojí nezisková organizace OpenResearch, inicioval sám Altman, který jej zčásti financoval 14 miliony dolarů (necelými 328 miliony korun), dalších 60 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy) pak poskytla společnost OpenAI. 

Jihoafrická republika chce být první zemí na světě s nepodmíněným příjmem. Opatření má odstranit extrémní nerovnost
Přečtěte si také:

Jihoafrická republika chce být první zemí na světě s nepodmíněným příjmem. Opatření má odstranit extrémní nerovnost

Následně bylo vybráno 3000 účastníků z Texasu a Illinois s nízkými ročními příjmy (pod 28 tisíc dolarů, tedy zhruba 657 tisíc korun). Třetina z nich pak po dobu tří let dostávala každý měsíc 1000 dolarů (více než 23 tisíc korun) a zbylá kontrolní skupina obdržela měsíčně jen 50 dolarů (přibližně 1200 korun).

Větší jistoty, nikoli univerzální řešení

Potvrdilo se, že třetina respondentů s vyšším nepodmíněným příjmem utrácela během trvání studie více. Konkrétně se jejich výdaje zvýšily o 310 dolarů měsíčně (přes sedm tisíc korun). Většinou ale za danou částku nakupovali jídlo nebo investovali do bydlení a dopravy. V průměru tito lidé také méně pracovali, ale trh práce neopustili, jen byli uvážlivější při hledání zaměstnání. Znatelný byl pak i nárůst zájmu o spoření a finanční podporu ostatních.

Byli byste pro zavedení nepodmíněného příjmu v Česku?

„Příjemci měli větší volnost při rozhodování o tom, co je pro ně nejlepší. Ať už šlo o přípravu na budoucnost, změnu bydliště, nebo zájem o nové podnikatelské aktivity,“ uvádí Insider s odkazem na autory studie.

Na druhou stranu se neobjevil žádný přímý důkaz toho, že by vyšší příjem měl vliv na změnu přístupu ke zdravotní péči nebo na dlouhodobé zlepšení fyzického a duševního zdraví zúčastněných. 

„Během prvního roku se projevilo výrazné snížení stresu z nedostatku potravin a nejisté budoucnosti, ale ve druhém a třetím roce programu už se tyto účinky vytrácely,“ uvádí zpráva s tím, že 1000 dolarů měsíčně nevyřeší problémy spojené s chronickým onemocněním, péčí o děti nebo vysokými náklady na bydlení.

Ve světě AI je to nutnost

Studie vychází z Altmanova přesvědčení, že v době umělé inteligence je garantovaný základní příjem nutností. Miliony lidí se totiž obávají, že přijdou o svou práci, kterou za ně může vykonávat právě AI.

„Bez nepodmíněného příjmu není možné mluvit o rovných příležitostech,“ říká Altman, který tak navazuje na předchozí myšlenku spojovanou zejména s kampaní amerického prezidentského kandidáta Andrewa Younga z roku 2020. Podobné názory ale sdílejí i další technologičtí miliardáři, například Elon Musk nebo spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey. A například kmotr umělé inteligence, Geoffrey Hinton, měl dokonce radit americké vládě, aby toto opatření v souvislosti s AI zavedla.

Menších programů zaměřených na nepodmíněný příjem už ve Spojených státech i jinde ve světě existuje několik a všechny se shodují na tom, že dostatek hotovosti může pomoci snížit počet lidí bez domova, odstranit vysokou nezaměstnanost a zlepšit dostupnost k základním potravinám. Přesto musí státy i města nadále investovat do sociálních služeb a infrastruktury bydlení. Princip tak na mnoha místech naráží na politické překážky.

Pomoc v nouzi i důvod, proč utrácet

Samotní účastníci studie podle očekávání garantovaný příjem uvítali. Mnoha z nich pomohl dostat se z dluhů i celkově tíživé životní situace. Někteří ale měli tendenci utrácet příliš, jako například matka čtyř dětí z Illinois, která z poskytnutých finančních prostředků pořídila dvěma z nich rovnátka a další dceři zaplatila absolventský zájezd.

MMF24

„Přestala jsem o financích přemýšlet tak opatrně jako dříve, protože přicházely bez toho, abych si je vydělala vlastní prací,“ svěřuje se žena jménem Sarah s tím, že měla ušetřit víc. 

Peníze zdarma. Miliony chudých indických žen letos získají nepodmíněný příjem, má to snížit genderovou nerovnost
Přečtěte si také:

Peníze zdarma. Miliony chudých indických žen letos získají nepodmíněný příjem, má to snížit genderovou nerovnost

Další respondentka, Cara, možnost zapojit se do programu uvítala zejména kvůli zdravotním problémům. Nepodmíněný příjem jí nakonec pomohl dostat se z dluhů. „Bylo to skoro jako zázrak, díky kterému jsem dokázala splatit většinu dluhů za lékařskou péči,“ uzavírá Cara.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).