Menu Zavřít

ZÁKON JAKO BUMERANG

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Ačkoliv to již vypadalo, že nový telekomunikační zákon je upečen a není vůle ho měnit, nyní se zdá, že se znovu stane ožehavým politickým tématem. Nejenže senátoři uvažují o jeho vrácení Poslanecké sněmovně k přepracování, ale objevují se signály, že ani Evropská unie problematické pasáže novely nehodlá přehlédnout.

Evropská komise minulý týden pohrozila svým šesti členským zemím, že je požene před evropský soud za to, že nejsou schopny liberalizovat své telekomunikační trhy v souladu s direktivami Evropské unie včetně přenositelnosti čísla a volby operátora. Minulé pondělí na obdobné téma v souvislosti s Českou republikou hovořil v Praze na konferenci o středoevropských telekomunikačních trzích generálního ředitel Evropské unie pro mezinárodní regulační otázky Richard Harris. „Liberalizace hlasových služeb znamená, že je umožněno propojování za rozumných podmínek a je umožněna volba operátora, uvedl doslova, co považuje za otevření trhu.

ebf - tip - debata

I kdyby Poslanecká sněmovna odmítla zkrátit přechodné období pro zavedení volby operátora a přenositelnosti čísla, jak je nyní žádána, nelze očekávat, že by si například prezident Havel nechal ujít ideální příležitost zákon schválený poslanci ČSSD a ODS nepodepsat. Bude zajímavé sledovat, zda strany opoziční smlouvy dokážou nynější podobu novely před domácí i zahraniční veřejností i v opakované diskusi obhájit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).