Menu Zavřít

ZÁKON JAKO BUMERANG

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Ačkoliv to již vypadalo, že nový telekomunikační zákon je upečen a není vůle ho měnit, nyní se zdá, že se znovu stane ožehavým politickým tématem. Nejenže senátoři uvažují o jeho vrácení Poslanecké sněmovně k přepracování, ale objevují se signály, že ani Evropská unie problematické pasáže novely nehodlá přehlédnout.

ebf - tip - debata

Evropská komise minulý týden pohrozila svým šesti členským zemím, že je požene před evropský soud za to, že nejsou schopny liberalizovat své telekomunikační trhy v souladu s direktivami Evropské unie včetně přenositelnosti čísla a volby operátora. Minulé pondělí na obdobné téma v souvislosti s Českou republikou hovořil v Praze na konferenci o středoevropských telekomunikačních trzích generálního ředitel Evropské unie pro mezinárodní regulační otázky Richard Harris. „Liberalizace hlasových služeb znamená, že je umožněno propojování za rozumných podmínek a je umožněna volba operátora, uvedl doslova, co považuje za otevření trhu.

I kdyby Poslanecká sněmovna odmítla zkrátit přechodné období pro zavedení volby operátora a přenositelnosti čísla, jak je nyní žádána, nelze očekávat, že by si například prezident Havel nechal ujít ideální příležitost zákon schválený poslanci ČSSD a ODS nepodepsat. Bude zajímavé sledovat, zda strany opoziční smlouvy dokážou nynější podobu novely před domácí i zahraniční veřejností i v opakované diskusi obhájit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).