Menu Zavřít

Zákon na ochranu Ježíška

16. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Banánová republika

PRAHA (hyg) - Nad živými betlémy v českých městech se stahují mračna. Nejdřív se proti skupinovým scénkám znázorňujícím příchod Spasitele na svět ohradili veterináři, teď se však ozvali i hygienici.

WT100

„Na použití zvířat v živém betlémě pohlíží zákon jako na veřejné vystoupení a vystupující oslíci, voli a ovce nesmějí jakkoli strádat,“ protestovala Státní veterinární správa. „Pořadatel živého betléma by měl požádat místně příslušnou veterinární správu o stanovení, popřípadě schválení podmínek pro provozování této vánoční atrakce,“ uvádí SVP a připomíná, že Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení a svodech schvaluje Ústřední komise pro ochranu zvířat, která sídlí na ministerstvu zemědělství.

Týden na to už úřadům kromě oslů a volů vadil i lidský rozměr živých betlémů. Posvítil si na ně hlavní hygienik ČR Michal Vít: „Novorozeně nemá v chlévě co pohledávat, kdo to kdy viděl. A už vůbec ne nahé! Z blízkosti dítěte je třeba odstranit závadné seno i páchnoucí zvířata, okolní mráz není dostatečná dezinfekce,“ rozčílil se. Marie Vodičková z nadace Naše dítě zase navrhuje, aby kojenci položení v jeslích byli okamžitě odebráni svým zákonným rodičům a byli svěřeni do péče v náhradních rodinách. „Chápu, že existují matky, které z obavy před prozrazením odloží dítě hned po porodu raději do schránky. Ale jesle i jeskyně mají k řádnému babyboxu daleko. Rodička při uložení do jeslí své dítě vědomě vystavuje nebezpečí smrti či těžké újmy na zdraví podle § 212 trestního zákona a dopouští se tak trestného činu opuštění dítěte,“ varovala Vodičková. Živé betlémy se nelíbí ani ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi, který by rád v Parlamentu prosadil zvýšení porodného. „Předkládáme poslancům nový Zákon na ochranu synů a dcer člověka. Desetitisícové porodné alespoň prvorodičkám umožní, aby se před slehnutím uchýlily místo do jeskyně třeba na dvouhvězdičkový hotel,“ soudí ministr.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).