Menu Zavřít

Zákonem proti OPEC

24. 5. 2007
Autor: Euro.cz

USA

ebf - tip - debata

Ceny ropy se na světových trzích dál zvyšují, přestože nejnovější statistika potvrdila, že zásobníky v USA jsou plné po okraj. Za barel americké lehké ropy se minulou středu platilo asi 65,90 dolaru, severomořský Brent stál kolem 70,40 dolaru. Za pokračujícím růstem jsou posilující asijské ekonomiky a zřejmě i geopolitické napětí, neboť Írán pokračuje v obohacování uranu a pracuje na rozšíření procesu, čímž se dle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) vystavuje dalším sankcím.
Americká Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh zákona, jenž by vládě umožnil žalovat ropný kartel OPEC za manipulaci s cenami. Sněmovna schválila 345 hlasy proti 72 zákon zvaný NOPEC. Legislativa jím ruší státní imunitu, jež členské země OPEC chrání před právními kroky v USA a umožňuje ministerstvu spravedlnosti žalovat je u soudů. Minulý měsíc schválil právní výbor amerického Senátu verzi podobného zákona. Na OPEC už v roce 1978 podala žalobu jedna odborářská skupina na základě antitrustového zákona, americký odvolací soud však v roce 1981 žalobu kvůli imunitě zamítl.
„Dlouhá léta cenová konspirace OPEC - a opravdu to můžu nazvat konspirací - nekale zvyšovala náklady dovezené ropy, aby uspokojovala lakotu ropných vývozců,“ řekl předkladatel zákona John Conyers. Zákon sněmovna přijala ve chvíli, kdy se maloobchodní cena benzinu v USA dostala na reálné rekordní maximum 3,22 dolaru za galon (pro porovnání asi 68 korun za 3,8 litru).
Podle Bushovy vlády by zákon mohl naopak ještě zvýšit ceny ropy a benzinu tím, že by členové OPEC „odvetně“ omezili přístup USA k dodávkám. „Zákon by mohl vést k eskalaci cen benzinu, zemního plynu, topného oleje a dalších zdrojů energie,“ uvádí se v reakci na krok sněmovny ve sdělení Bílého domu. Pokud bude návrh poslán prezidentu Georgi Bushovi, „poradci mu doporučí, aby jej vetoval“, dodává prohlášení.
USA jsou největším ropným spotřebitelem na světě, přičemž země z 60 procent spoléhá na dovoz. Velký podíl dovozů připadá na nečlenské země OPEC jako Mexiko a Kanadu, významné dodávky na americký trh však mají i členské státy kartelu: Venezuela, Nigérie a Saúdská Arábie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).