Menu Zavřít

Zalézají čím dál hlouběji – do daňových úkrytů

18. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Šéfové se vyhýbají daním a mají americký Daňový úřad i Kongres ve svých rukou

Firma Sprint bude 15. dubna čelit klíčovým otázkám. Na záležitosti kolem daní se přitom nebude ptát jen americký Daňový úřad (IRS - Internal Revenue Service). Na valné hromadě v kansaském Overland Parku budou mít investoři telekomunikační firmy celou řadu dotazů k odchodu dvou vrcholných manažerů. Předseda správní rady a generální ředitel William T. Esrey a prezident firmy Ronald T. Lemay opouštějí Sprint za nejasných a sporných okolností, jež se týkají zdanění zisků z akciových opcí.
Podobné záležitosti se nevyjasňují pouze ve Sprintu. Také bývalí vrcholní manažeři společnosti Tyco International a poražený kandidát na místo kalifornského guvernéra Bill Simon byli nepřímo obviněni z případných daňových úniků. Všichni patřili k četným zákazníkům nového odvětví specializovaného na příslušný typ daňového poradenství, kterému se velice dařilo na spekulativním trhu devadesátých let. K jeho rozvoji přispělo rostoucí využívání „opčních“ kompenzací a také agresivní tlak účetních a investičních bankéřů. Ačkoli je dnes obtížné určit přesný rozsah daňových úniků a tím i částku, o kterou americká pokladna přišla, odborníci odhadují obrovské ztráty. „V tomto případě jde o ušlé příjmy ve výši mnoha a mnoha miliard dolarů,“ konstatuje bývalý komisař amerického Daňového úřadu Charles O. Rossotti.
V současné situaci, kdy hrozí vysoký schodek federálního rozpočtu USA a přetrvává nechvalné mínění o účetních praktikách velkých firem, se může zneužívání daňových úkrytů snadno změnit v další skandál. „Mohlo by to vyvolat stejně velké rozhořčení veřejnosti jako Enron,“ varuje bývalý předseda americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC - Securities & Exchange Commission) Arthur Levitt.
Sprint může být začátek a washingtonská vláda už podniká rychlé kroky, aby skandálu zabránila. Zákonodárci jsou znepokojeni tím, jak úzce jsou šéfové firem přes toto daňové poradenství propojeni s auditorskými domy, jež mají kontrolovat jejich výkazy. Proto požádali komisi SEC o přezkoumání rozhodnutí, k němuž došlo před třemi týdny a které auditorům umožňuje poskytovat daňové služby firemním klientům. Jednatel a předseda nového Výboru pro dohled nad účetnictvím veřejně obchodovaných firem (PCAOB - Public Company Accounting Oversight Board) Charles D. Niemeier říká, že také jeho skupina má v plánu se celou záležitostí zabývat. Prezident George W. Bush navíc slíbil další miliony dolarů americkému Daňovému úřadu, který již druhý rok provádí přísná opatření proti tajným „šuplíkům“, v nichž se schovávají některé zisky před hrozbou zdanění.
Finanční prostředky budou zapotřebí. Tisíce zaměstnanců auditorských firem, investičních bank a právních kanceláří, jež pilně vytvářejí zdánlivě nekonečnou řadu nových daňových úkrytů, jsou totiž proti úředníkům IRS ve značné přesile. Navíc jen málo ze současné úrody manévrů, jimiž se lze vyhnout odvodu daní, se týká vlastnictví hmotného majetku, jako jsou již dříve osvědčené nemovitosti nebo dostihoví koně. Nové manévry lze ovšem prodat rychle a daleko více lidem. „Jde o fenomén, který před deseti až dvaceti lety zkrátka neexistoval,“ upozorňuje profesor Joseph Bankman z právnické fakulty Stanford Law School.
Na zaplacení účtu nemusí být daňoví poplatníci zcela sami - alespoň ne v případě podobných machinací, které použil Esrey k odkladu daní z opčních zisků. Společnost Sprint pravděpodobně za daňovou kličku svých manažerů zaplatí. Podle daňového odborníka Lee A. Shepparda odložení prodeje firemních opcí znamenalo, že se Sprint musel vzdát daňového odpisu, který by jinak mohl uplatnit.
Navzdory pobouření, které jednání Sprintu vyvolalo, nebude odstraňování lukrativních daňových úkrytů pro vedoucí manažery jednoduché. Již pouhé vypátrání úniků je totiž velice obtížné: na rozdíl od kvanta informací, jež shromažďuje americká Komise pro cenné papíry, dostává Daňový úřad USA pouze minimum údajů v daňovém přiznání. Ta obsahují jen málo záchytných bodů pro zjišťování nezákonných praktik. Ve Spojených státech zároveň rychle roste počet daňových směrnic, kterých je nyní přes 50 tisíc. Z toho také vyplývá, že účetní mohou vytvářet triky na obcházení daní. Platí zde totiž předpoklad, že co předpisy výslovně nezakazují, je povoleno.
Dokonce i tehdy, když má americký Daňový úřad velké šance na vítězství, je podání žaloby za účelem likvidace úkrytu riskantní. „Pokud by úřad náhodou prohrál, mohlo by to vytvořit právní precedens, a to je špatné,“ vysvětluje za firmu Fulbright & Jaworski LLP daňový partner David A. Gillespie. „Proto se tyto záležitosti často řeší mimosoudně.“ Menší riziko takto ovšem postupují nejen šéfové firem, kteří daňové úkryty využívají, ale i jejich skvěle placení poradci.
Americký Daňový úřad nabízel v uplynulých dvou letech amnestii pro ty plátce daní, kteří ho upozorní na sporné manévry, jež provedli ve svém účetnictví. Když nějaký daňový úkryt našel, snažil se jeho autory přimět, aby prozradili další klienty. S touto strategií jsme odkryli stovky podezřelých daňových skrýší, pochvaluje si náměstkyně amerického ministra financí Pamela F. Olsonová. Jenže to je začátek. Tisíce jich ještě na odkrytí čekají.

Nanette Byrnes, New York, Paula Dwyer a Mike McNamee, Washington, BusinessWeek.

EBF24

Tabulka
Daňový blahobyt
Daňové poradenství je ve velkých auditorských firmách vzkvétající byznys. Přestože se nárůst obecně týká jen plateb za přípravu daňového přiznání, odborníci tvrdí, že se zároveň výrazně zvýšily částky za konzultace poskytnuté šéfům firem ohledně možného krácení daní. Celkové příjmy za daňové služby čtyř největších firem:
1995 2001
(MILIONY $) (MILIARDY $)
DELOITTE & TOUCHE 459,6 1,2
KPMG 517,3 1,2
ERNST & YOUNG 654,2 1,6
PRICEWATERHOUSE- 804,8 1,6
COOPERS
Pramen: Bowman's Accounting Report
Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Pavel Makovec, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).