Menu Zavřít

Žaloba na Česko je podle Fica nesmysl. S Babišem se shodli na odmítání kvót

5. 1. 2018
Autor: čtk

Premiéři České republiky a Slovenska Andrej Babiš a Robert Fico se shodují v odmítání kvót na přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie a mají shodný názor, že zásadní politická rozhodnutí v tomto evropském bloku je třeba přijímat konsenzem šéfů členských států a vlád. Fico vyjádřil podporu dalším zemím visegrádské skupiny (V4), tedy Česku, Polsku a Maďarsku, v souvislosti s žalobami, které na tyto země kvůli neplnění migračních kvót podala Evropská komise.

„Řešení migrační krize nebo přistěhovalectví je jinde než v kvótách. V4 stojí za tím názorem, čekáme, že získáme další spojence jako Rakousko a další země. Myslím, že máme dobrou šanci přesvědčit Evropu,“ řekl Babiš.

Český premiér se rovněž postavil proti konceptu takzvané vícerychlostní Evropy, tedy proti užší spolupráci některých států. „Není dvojrychlostní Evropa. Všichni členové Evropské unie by měli mít stejná práva,“ dodal.

Fico se zastal ostatních zemí V4 ve věci žaloby ohledně migračních kvót. „Pokud jde o migrační problematiku, postoje vlád Česka a Slovenska jsou prakticky totožné… Chceme a budeme projevovat solidaritu České republice, ale i Polsku a Maďarsku, pokud jde o žaloby, které byly na tyto země podány, protože to je naprostý nesmysl…,“ řekl šéf slovenského kabinetu.

„Kvóty nefungují, jsou neefektivní, rozdělují Evropskou unii a my jsme zaplatili obrovskou politickou daň za to, že takové rozhodnutí bylo přijato jen většinou na Radě ministrů,“ dodal Fico. Dal také najevo obavy, že schválení dalších rozhodnutí v migračních záležitostech pouze na základě většiny hlasů, a nikoliv konsenzem všech zemí, by mohla rozdělit státy do dvou táborů a poškodit EU.


Babišovi jde o princip. Česko nebude napodobovat „slovenskou cestu“, aby se vyhnulo žalobě

 Premiér Andrej Babiš


Babiš, který je na Slovensku na své první bilaterální zahraniční návštěvě ve funkci premiéra, na otázku novináře ohledně možného vstupu Česka do eurozóny řekl, že zatím tuto potřebu necítí. Poznamenal přitom, že vidí více negativ než pozitiv takového kroku.

„V této chvíli jsme spokojeni s českou korunou. Díváme se na to, jak funguje eurozóna, ale není potřeba, abychom do ní hned vstoupili. V této chvíli vidíme více negativ než pozitiv,“ uvedl Babiš. Bez bližších podrobností dodal, že eurozóna stejně jako Evropská unie potřebuje reformu.


Přijetí eura: kdo v Evropě zchudl a kdo zbohatl?

 Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu


Slovensko, které na rozdíl od dalších tří zemí visegrádské skupiny euro zavedlo již v roce 2009, bude podle Fica prosazovat, aby se debaty o reformách eurozóny účastnily i státy unie mimo klub zemí platící eurem.

„Naše vztahy jsou prioritní. Hlavně tento rok, kdy si připomínáme 100 let vzniku Československa a 25 let rozdělení Československa, které může být příkladem pro všechny ve světě,“ řekl Babiš.

EBF24

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou podle Fica na takové úrovni, že je může oběma státům závidět celý svět. Nadstandardní vztahy obou zemí zmínili oba premiéři také ve společném prohlášení u příležitosti společné schůzky.

Přečtěte si také:

Od vítání k deportaci. Dostat uprchlíka z Německa do Afghánistánu stojí 350 tisíc

Nefungují a rozdělují Evropu. Tusk zkritizoval kvóty na uprchlíky

Mouřenín skončil. Restauratér v Berlíně změnil „náckovský“ název podniku

Od optimismu k rozčarování. Uprchlíků v Německu pracuje jen 17 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).