Menu Zavřít

Záložny jsou opět ziskové, v pololetí vydělaly 19 milionů

24. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Tuzemské družstevní záložny vytvořily v prvním pololetí čistý zisk 18,9 milionu korun, ve stejném období loňského roku přitom byly ve ztrátě 19,6 milionu korun. Vyplývá to ze statistiky České národní banky. Počet členů deseti kampeliček letos klesl o 20 tisíc na 31 711. Pokles souvisí s přeměnou záložny Creditas na banku od ledna 2017.

Celková bilanční suma záložen v pololetí meziročně klesla o 10,7 miliardy na 22,5 miliardy korun. V objemu vkladů tak kampeličky daleko zaostávají za ostatními finančními sektory. Například v podílových fondech měli Češi na konci června uloženo 453 miliard korun, v penzijních fondech skoro 400 miliard korun a v bankách více než 1,5 bilionu korun.

Úrokové výnosy záložen stouply o 434 milionů na 836 milionů korun. Výnosy z poplatků a provizí se zvýšily o 24,3 milionu na 67,8 milionu korun.

„Pololetní výsledek družstevních záložen je jistě příznivější než loni, avšak opět jde relativně malou sumu, z perspektivy bank o 'černou nulu'. Svědčí o tom, že družstevní záložny stále představují poměrně nevýznamnou část trhu,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Většina záložen si myslí na bankovní licenci, minimum z nich na ní ale reálně dosáhne, doplnil analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

České záložny prošly turbulentním vývojem

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček víceméně rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. V roce 2013 zkrachovalo Metropolitní spořitelní družstvo, o rok později pak záložna WPB Capital. Fond pojištění vkladů vyplatil v roce 2014 tisícům jejich klientů přes 14 miliard korun.

MMF24

Družstevní záložny musí dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání. Všechny vklady fyzických osob v záložnách jsou stoprocentně pojištěny do 100 tisíc eur (2,7 milionu korun). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Garanční systém finančního trhu (dříve Fond pojištění vkladů).

Přečtěte si také:

PPF bance stoupl zisk o třetinu. Vydělala přes 940 milionů

Je to podvod? Jistě, pane řediteli. Banka JP Morgan nakupuje bitcoiny

Rakouská Erste razantně zvýšila odhad českého růstu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).