Menu Zavřít

Zaměřit se na mladé

31. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Nejdůležitější je vybudovat skutečné golfové centrum

Týdeník EURO hovořil o Golfu s prezidentem Golf Resort Karlštejn Jiřím Syrovátkou

Jak hodnotíte uplynulou sezonu? Myslím, že se nám podařilo eliminovat počet společenských turnajů s kanonovými starty. Velmi nás těší, že se golf stává pro mnohé příznivce opravdovým sportem, kde všichni mají zájem zlepšovat své výkony. Daří se nám nejenom společenská stránka věci, ale i zlepšování kvalitativních výsledků jednotlivců.

Koho považujete za nejlepšího českého golfistu ? Na tuto otázku se těžko odpovídá. Máme dnes totiž hodně dobrých hráčů. Myslím si, že nejlepším z nich je Alex Čejka, který je sice český rodák, ale bohužel reprezentuje Německo. Úroveň českých golfových trenérů, takzvaných Teaching Pro, je v poslední době velmi vysoká, a to mi dělá radost. Amatérská liga u nás má vysokou hráčskou úroveň. Perspektivu vidím v našem golfovém mládí. Za zmínku stojí devítiletá Jesica Kordová, dcera bývalého tenisty Petra Kordy, nyní hráče karlštejnského závodního A týmu.

Myslíte si, že na Karlštejně máme šanci znovu vidět PGA European Tour? Přivést kvalitní hráče je samozřejmě velký tahák pro golfové fanoušky. Bohužel Karlštejn v současné době nemá takové zázemí, jaké bychom si představovali a které by nás důstojně reprezentovalo. Doufáme, že příští rok se situace na Karlštejně zásadně změní. Máme v rukou stavební povolení na kompletní dostavbu klubovny, která co do vybavení odpovídá světovým parametrům. Kromě šaten a zázemí pro golfisty bude její součástí také fitness, sauna a bazén. Pro ty, kdo budou chtít strávit příjemnou noc na Karlštejně, připravujeme několik apartmánů. Další důležitou věcí pro pořádání PGA Tour je hráčská úroveň pořadatele. Je škoda, že v současné době Čechy nemají golfistu, který by zasáhl do finálových bojů na túře.

Co je pro vás v českém golfu nejdůležitější? Golf jako sport prožívá velký rozmach. Nejen lokálně, ale i světově. V České republice vznikají nová hřiště a cvičná odpaliště. V minulé sezoně se také objevil rekordní počet amatérských turnajů. Ve Spojených státech zase roste obliba společenských klání. Americká PGA se dnes prakticky neobejde bez populárních Pro Am turnajů, kde si mají možnost zahrát amatéři s opravdovými profesionály. Vznikla dokonce série Celebrity Tour, u jejíhož zrodu stál například Ivan Lendl. V Německu zase golf nabyl na popularitě jako tenis před patnácti lety, kdy na tenisovém trůnu úřadoval Boris Becker. O tom, že v Česku golf pro lidi znamená především sport, svědčí současný český žebříček. S handicapem 7,5 se sotva vejdete do první stovky na handicapovém federačním žebříčku.

KL24

Jaké jsou sportovní priority pro váš klub? Chceme se zaměřit na opravdu mladé golfisty, myslím třeba již od pěti let. Jsme schopni jim poskytnout kvalitní zázemí a bylo by krásné mezi nimi najít konečně někoho, kdo by byl schopen změřit síly s golfovou Evropou.

Máte své golfové přání? V oblasti golfového tréninku a metodiky vybudovat na Karlštejně skutečné golfové centrum, které by uspokojilo svoji profesionální nabídkou všechny golfisty od začátečníků až po profesionály.

  • Našli jste v článku chybu?