Menu Zavřít

Zaměstnance chce dát státu

22. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Jitex

EBF24

PÍSEK (zdf) - Z průmyslových podniků na jihu Čech povodně zřejmě nejvíce ublížily písecké textilce Jitex. Její vedení zatím škody vyčíslilo na 360 milionů korun, z čehož na zásoby připadá 90 milionů. Jedině v případě zásob však lze mluvit o definitivním číslu. „Nyní se soustřeďujeme na likvidaci škod a obnovení dodávek elektřiny do firmy,“ uvedl generální ředitel Jitexu Jan Prokop. Teprve poté bude možné upřesnit celkovou výši škod - například náklady na zprovoznění strojů, mzdy zaměstnanců, kteří museli zůstat doma, či výši sumy, kterou si vyžádá úklid po záplavách.
Pokud se firmě nedostane pomoci, je ohrožena samotná existence největšího tuzemského pletárenského výrobce. „V tom případě nejsme schopni dál fungovat,“ potvrdil týdeníku EURO ředitel Prokop. Po jednáních s místopředsedou vlády Pavlem Rychetským a ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Rusnokem očekává od státu pomoc například formou převzetí zaměstnanců, které Jitex propustit nechce, ale nemůže jim dát práci. Firma také požádala banky o tříměsíční moratorium týkající se splatných závazků. „Krajské pobočky naši situaci chápou, ale nejsou vybaveny dostatečnými kompetencemi,“ shrnuje šéf podniku dosavadní výsledek jednání s bankéři.
Písecký podnik má ještě konfekční závody v Horažďovicích, Milevsku, Týně nad Vltavou a Vodňanech, až na drobná poškození dvou posledně jmenovaných zůstaly pobočky provozuschopné. Také jim ale hrozí zastavení výroby - brzy jim dojdou zásoby materiálu vyrobeného základním závodem. Naopak ohroženy nejsou budoucí kontrakty, ačkoliv Jitex chyběl minulý týden v Brně na oborovém veletrhu Styl. Prokop říká, že některé výrobky má Jitex na skladě a navíc firma začala spolupracovat s jinými textilkami.
Jisté však není, nakolik se nyní podaří získat nového vlastníka pro majoritní balík 41,1 procenta akcií, který dosud patří zkrachovalé společnosti Pyrr.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).