Menu Zavřít

Zaměstnanci v dozorčí radě už akcionáře trápit nemusejí

27. 1. 2014
Autor: Martin Siebert, Euro E15

Akcionářům v Česku od ledna skončila povinnost, kterou někteří mohli považovat za otravnou: v dozorčích radách jejich společností již nemusejí figurovat členové z řad zaměstnanců. „Napříště volí členy pouze valná hromada namísto dosavadní úpravy, kdy dvě třetiny volila valná hromada a jednu třetinu zaměstnanci, měla-li společnost více než padesát zaměstnanců,“ upřesňuje advokát Michal Müller. Firmy se mohou dobrovolně ve stanovách zavázat, že nadále bude místo v radě rezervováno zaměstnancům.

Nová úprava není po chuti všem. Odbory hodlají iniciovat návrat do stavu, který platil do konce loňského roku. „Budeme usilovat v jednáních s ministerstvem spravedlnosti, aby povinnou volbu části dozorčí rady zaměstnancům ponechali, stejně jako je to standardní v dalších zemích,“ uvedl předseda legislativní rady Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Podporu odborům přislíbil i Svaz průmyslu a dopravy, „pokud se ukáže, že legislativní řešení povinného zastoupení zástupců zaměstnanců je nezbytné a obecně akceptovatelné, a bude se rýsovat shoda na oboustranně přijatelném návrhu“. Nejprve chce svaz ale chování akcionářů monitorovat. Naprostá většina společností, které oslovil týdeník Euro, uvádí, že dosavadní mandáty členů v dozorčích radách ponechá beze změn.

Přesto je jasné, že zdaleka ne všichni smýšlejí stejně. „Ve firmách nevládne jednotný názor. Některým zástupci zaměstnanců v dozorčí radě nevadí, a dokonce je vnímají jako záruku sociálního smíru. Některým firmám zastoupení vadí. Obecně by všichni nejraději viděli, aby zastoupení bylo dobrovolné,“ popisuje ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy Jitka Hejduková. Jenže zákon o obchodních korporacích (ZOK) nic nezakazuje. U odborné veřejnosti převládá názor, že účast zaměstnanců v dozorčí radě je možná i v budoucnu.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku


Čtěte také:

Smluvní pokuta podle nového občanského zákoníku

ebf - tip - debata

Co se mění v koncernovém právu?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).