Menu Zavřít

Zaměstnanci vracejí úder

20. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Odbory se zajímají o manažerské platy. A už zaznamenaly některá vítězství.

Pilota společnosti Delta Air Lines Michaela H. Messmora roztrpčil zlatý padák ve výši 28 milionů dolarů, vyplacený bývalému generálnímu řediteli Delty Ronaldu W. Allenovi při jeho rezignaci v roce 1997. Messmore se rozhodl takovým excesům učinit přítrž a s podporou odborové organizace pilotů předložil v roce 2000 prostřednictvím zástupce na valné hromadě firmy návrh, aby dohody o odměnách manažerů podléhaly souhlasu akcionářů. Jeho iniciativa byla po tři roky neúspěšná. Ale letos 25. dubna na valné hromadě Delty akcionáře rozzuřily důchodové balíčky pro stávající šéfy, které měly být vyplaceny i v případě bankrotu společnosti. Messmorova rezoluce najednou získala většinovou podporu, hlasovalo pro ni 54 procent akcionářů. Jiný návrh podporovaný piloty – aby společnost odečítala náklady na akciové opce ze svých výnosů – získal dokonce šedesátiprocentní podporu. “Odměňování vrcholových manažerů není v pořádku,” tvrdí Messmore.

Jde o jasnou pomstu ožebračených akcionářů. Po celé Americe mají obdobné rezoluce, požadující omezení odměn vrcholových manažerů, nečekaně velký úspěch. Většinu z nich podporují odbory a veřejné penzijní fondy, které tak využily rozhořčení investorů nad tučnými platy manažerů společností s chabou výkonností. V loňském roce získaly rezoluce s uvedenými požadavky většinovou podporu ve více než dvou tuctech případů. Neúspěšné byly pouze ve dvou případech. “Akcionáři už mají všeho po krk a prohlašují, že si už nic nenechají líbit,’” říká jeden z nich, aktivista Nell Minow.

Pochopí to však také vedení firem? Koneckonců rezoluce akcionářů nejsou závazné a topmanažeři je mohou klidně ignorovat. Přesto se zdá, že nynější vlna protestů povede k rozsáhlé reformě. Například obě společnosti, které loni svůj boj ohledně platů vrcholových manažerů prohrály – Bank of America a Norfolk Southern – nakonec navrhovaná opatření přijaly. “Všichni teď daleko citlivěji vnímají, co prosazují majoritní hlasy,” potvrzuje analytička washingtonského Výzkumného střediska pro odpovědnost investorů (Investor Responsibility Research Center) Rosanna Landis-Weaverová.

Odborníci tvrdí, že největší změna spočívá v ochotě investičních fondů a jiných institucionálních investorů hlasovat proti vedením firem. Například ve společnosti Fluor získali zaměstnanci většinovou podporu 78 procent pro svou rezoluci k odepisování opcí. “Došlo k výrazné změně postoje správců peněz od soukromých investorů,” uvádí Patrick McGurn, viceprezident společnosti ISS (Institutional Shareholder Services), která radí penzijním a investičním fondům, jak postupovat při hlasování na valné hromadě.

V letošním roce je tlak na vedení firem natolik silný, že některé společnosti kapitulovaly dřív, než došlo k hlasování. Například společnosti General Electric a Coca-Cola přepracovaly program zvláštních důchodových výhod pro vrcholové manažery poté, co jim odborová organizace AFL-CIO slíbila, že nepředloží rezoluce na toto téma. Jen pár dní před valnou hromadou, která se konala 29. dubna, stáhli zaměstnanci podobnou rezoluci i ve firmě Exelon. Elektrárenská firma jim totiž slíbila, že nyní bude vyplácet vrcholovým manažerům důchodové příspěvky jen tolik let, kolik ve společnosti odpracovali. “Je pro nás výhodnější podobným problémům aktivně předcházet,” říká vrcholový manažer Exelonu. “Postupem času se ukázalo, že si změnu pravidel přeje mnoho akcionářů.“

Aktivisté z řad zaměstnanců však dosud nejsou zcela spokojení. Odborová organizace AFL-CIO, která razila cestu tuctům rezolucí, chce nyní přinutit společnosti, v nichž reformy získaly většinovou podporu, aby sestavily konkrétní plány zavedení nových pravidel. “Pokud vedení firem odmítne, pokusí se odborové penzijní fondy prosadit odvolaní klíčových členů správních rad,” varuje šéf investičního oddělení AFL-CIO William B. Patterson. A nejde jen o planou výhrůžku: americká Komise pro cenné papíry zřejmě připravuje změny předpisů, které by akcionářům umožnily snáze jmenovat své kandidáty do představenstev.

Zaměstnanci zatím nezískali podporu ostatních akcionářů pro všechny své myšlenky. Například jejich návrh, aby se opce vrcholových manažerů odvíjely od hodnoty akcií společnosti, získal pouze třicetiprocentní podporu. Tyto drobné nezdary jsou ale v bouři nevole proti neúnosně vysokým odměnám spíše výjimkou.

NAŽHAVENÍ AKCIONÁŘI Odbory a veřejné penzijní fondy získaly většinovou podporu pro hlasování proti vysokým odměnám pro manažery

MMF24

  • ZLATÉ PADÁKY - Ve společnosti Alcoa 65 procent akcionářů hlasovalo pro přijetí odborové rezoluce požadující, aby štědré výplaty odstupného podléhaly souhlasu akcionářů. Podobné návrhy byly přijaty také ve společnostech Delta a Raytheon.
  • ŠTĚDRÉ PENZIJNÍ PROGRAMY - Ve společnosti U. S. Bancorp získal těsně nadpoloviční podporu návrh, aby program zvláštních důchodových výhod pro vrcholové manažery podléhal souhlasu akcionářů. Zaměstnanci stáhli obdobné rezoluce ve společnostech GE, Coke a Exelon poté, co firmy souhlasily se změnami.
  • AKCIOVÉ OPCE V NÁKLADECH - Rezoluce zaměstnanců s požadavkem, aby společnosti odečítaly náklady na akciové opce ze svých zisků, získala podporu v patnácti společnostech, včetně společností Apple a Capital One.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Tomáš Skřont, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).