Menu Zavřít

Už je líp. Zaměstnanci ANO si průměrně vydělají 63 tisíc měsíčně

17. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Lidé, kteří pracují pro hnutí ANO, si v posledních letech na mzdách výrazně polepšili. Loni si průměrně vydělali 63 tisíc měsíčně a byli nejlépe placenými politickými pracovníky v Česku.

Zaměstnanci hnutí ANO si můžou říct: Už je líp. Loni si totiž v průměru výrazně polepšili. Oproti předchozímu roku 2016, kdy byla průměrná mzda lidí pracujících v chodovské centrále hnutí kolem 44 tisíc hrubého, si loni celkem 16 zaměstnanců přišlo měsíčně až na 63 tisíc korun. Oproti roku 2013, kdy hnutí ANO vstoupilo do vysoké politiky, se mzdy zaměstnanců téměř zdvojnásobily. Vyplývá to z výroční zprávy hnutí ANO.

Mezi nejdůležitější zaměstnance centrální kanceláře hnutí ANO patří především nový hlavní manažer hnutí Jan Richter, který je zároveň poslancem, zastupitelem Ústeckého kraje i severočeského města Kadaň a v neposlední řadě členem dozorčí rady dvou městských společností na severu Čech.

„Mezi zaměstnanci jsem pak například já, právníci, analytici nebo naše office manažerka,“ vypočítává své kolegy placené hnutím PR manažer ANO Vladimír Vořechovský.

Lidé pracující pro Babišovo hnutí jsou na české politické scéně zdaleka nejbohatší. Ostatní partajní funkcionáři jim mohou jen tiše závidět. Méně si vydělají i zaměstnanci Občanské demokratické strany.

ODS i ČSSD propouštěly

Podle poslední výroční zprávy ODS si její pracovníci přišli v průměru „jen“ na 41 tisíc korun měsíčně. Pro ODS ale pracuje více lidí než pro hnutí ANO - celkem jich loni strana zaměstnávala 44. ODS musela kvůli své nepříznivé finanční situaci v minulých letech masivně propouštět. Ještě před pěti lety pracovalo v hlavní kanceláři strany více než 120 lidí.

Mzdy ve stranách
2013 2017
ČSSD 25 464 Kč 38 500 Kč
ANO 38 166 Kč 63 000 Kč
TOP 09 30 666 Kč 37 300 Kč
ODS 27 807 Kč 41 000 Kč
KDU-ČSL 22 346 Kč 38 480 Kč

Nižší výdělky než v hnutí ANO mají i v Lidovém domě. ČSSD loni zaměstnávala v regionech i v centrále celkem 122 lidí, kteří si v průměru vydělali 38 500 korun měsíčně. I ČSSD v minulých letech propouštěla kmenové zaměstnance. Ještě v roce 2013 pro ni pracovalo více než 170 lidí.

O něco lépe se loni měli dva zaměstnanci Pirátů, kteří si měsíčně vydělali v průměru více než 48 tisíc korun. Naopak překvapivě nejchudší byla loni pětice kmenových zaměstnanců TOP 09. Ti si měsíčně přišli v průměru jen na 37 300 korun. Strana, která v loňských sněmovních volbách jen těsně přeskočila pětiprocentní kvórum, tak evidentně šetří.

Odměny ve stranách – věc neveřejná

Veřejnost se z výročních zpráv dozví jen výdaje na mzdy přepočtené na počet zaměstnanců. Jak vysoký plat mají ve stranách konkrétní lidé, ale partaje nezveřejňují. „Do toho nikomu nic není, nemám žádnou politickou funkci,“ uvedl například PR manažer hnutí ANO Vladimír Vořechovský. Strany přesto získávají poměrně značnou část svých příjmů ze státního rozpočtu prostřednictvím příspěvků na fungování.

Přístup, kterým strany konkrétní odměny tají, loni posvětil Nejvyšší správní soud, když politické strany vyjmul z povinných subjektů práva na informace. „Ačkoli státní moc hraje při vzniku politických stran jistou roli…, je nepochybné, že v otázce vzniku a povětšinou i zániku politické strany dominují soukromoprávní prvky. Stát ani jiná veřejnoprávní korporace totiž nemohou vznik politické strany iniciovat a vyvolat její zánik může státní moc pouze za zákonem striktně vymezených podmínek,“ zdůvodnil soud utajení mezd politických zaměstnanců v Česku.

 Počty zaměstnanců politických stran

Čtěte:

Političtí mecenáši. Mezi sponzory stran a hnutí jsou zajímavá jména

 Motorkářský karusel. Středočeský kraj schválil na sklonku loňského roku desetimilionovou dotaci pro harlejáře. Ovšem dotaci získala firma, kterou spoluvlastní radní Bezděk z ANO. A ten přitom loni poslal hnutí půlmilionový dar

Čtěte také:

WT100

Hartenberg z Babišova fondu kupuje prodejce spodního prádla Astratex

Babiš zůstává nejoblíbenějším stranickým předsedou, za ním jsou Bartoš a Okamura


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).