Menu Zavřít

Zamilovaný kuchař

10. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Noblesní prostředí a milá obsluha přemíru soli nespasí

V komplexu vyšehradského Kongresového Centra stojí i hotel Holiday Inn, v němž najdete pozoruhodný restaurant Esprit. Designem připomene Zahradu v Opeře, a není to náhoda, oba prostory jsou dítkem architektky Báry Škorpilové. Vyskytují se tu obdobné kreace ze sušených přírodnin, a dokonce i podobný klavír, místo na ohavnou šedou magistrálu u muzea tu však skrze prosklenou stěnu hledíte do skutečné zahrady. Díky tomuto “kusu přírody” si interiér může dovolit být o poznání méně extravagantní než jeho operní dvojče. Na první pohled působí lehce, moderně a vzdušně, stoly kryjí jahodově červené a smetanově bílé ubrusy, nad nimiž se dnes vznáší subtilní vůně bílých lilií.
Po nerovném boji se sofistikovanými minivěšáčky (s vyčítavým pohledem obsluhy v zádech, jenžto jsme zpupně a pravda hloupě odmítly její asistenci) jsme uvedeny ke stolu a rozkládáme svižně působící jídelníček. Volba tentokrát padá na mušle svatého Jakuba a kerblíkovou polévku. Posléze i na suprême z telecího karé pečené na tymiánu, podávané s gratinovanou polentou, tomaty a plátky gratinované cukety s balsamiko-medovou omáčkou. A na filátka z mořského jazyka Sole Solea plněná madagaskarskými krevetami podávaná na sépiovém rizotu s francouzskými hráškovými lusky a omáčkou Beurre Blanc.
Mušle před námi přistávají v hlubším, pečlivě nahřátém bílém talíři. Špalíčky běloučkého masíčka jsou k našemu překvapení (pašák jídelníček, tajemství opravdu nevyžvanil!) obaleny plátkem slaniny (uzená chuť je tu však malounko na škodu) a spolu se zelenou chřestovou oblohou jsou ponořeny do čehosi žlutého (holandská omáčka?), co zřejmě mělo vykazovat hladkou krémovou konzistenci, ale při šlehání se beznadějně srazilo, takže připomíná spíše míchaná vajíčka nebo lehký svatební svítek. Až na tyto čichově-kosmetické mouchy je chuť přece jen velmi zajímavá a lahodná.
Polévka, servírovaná ve velkém talíři, je hladký, našlehaný krém, v němž plavou kousky restovaných hub shitake, tenké plátky bleďoučkých rajčat a jemné šupinky zeleného kerblíku. Lákavá vůně svádí k ochutnání, ovšem prvním vjemem je slaná, vývarovitá chuť natolik dominantní, že ostatní jemné suroviny úplně přehluší. Skleníková rajčata, zcela bez chuti, bohužel celkový dojem vylepšit nezvládla.
V pauzičce upíjíme výborné víno, zdejší obrovská nabídka kvalitních rozlévaných vín nás nadchla. A už dostáváme na stůl hlavní chody. Dva kousky telecího karé, bez optání suverénně připravené jako rare, což je sice v souladu s gastronomickými trendy, ale ne každý tento způsob preferuje. Uprostřed talíře těsně svírají snítku rozmarýnu, doprovod jim obstarávají symetricky rozmístěné trojice lodiček, vykrojených z polentové hmoty a pokryté čtvrtkami rajčat, jakož i kolečka cukety, která jsou hojně pokapána nasládlou omáčkou, vzniknuvší zřejmě ze šťávy z pekoucího se masa, balsamikového octa a medu. Navzdory počátečnímu rozčarování nad nevyžádaným způsobem přípravy masa je třeba uznat, že telecí je šťavnaté a chutná skvěle, zatímco s obvykle fádnější zeleninou výborně kontrastuje pikantní, medově nasládlá a přitom masitě výrazná chuť omáčky.
Ryba je pastvou pro oči. Dva do kříže přeložené filety mořského jazyka spočívají na kupičce sépiového rizota, kolem níž se jako paprsky rozbíhají zelené fazolky. Celá kreace je korunována dvěma kusy velkých tygřích krevet, snítkou kopru a skropena bílou omáčkou s kousky zelené natě. První sousto, jímž je jemné šťavnaté rybí masíčko, je vskutku lahodné. Bylo však patrně pro zvýraznění chuti posypáno jakousi bylinkovou solí, takže na nás útočí protivná chuť glutamanu. Sépiové rizoto vypadá, jak má, od „inkoustu“ tohoto mořského hlavonožce získalo svou typickou šedavou barvu. Jeho nenapodobitelná chuť je ovšem bohužel – dnes již podruhé – přehlušena přemrštěným množstvím soli. Věčná škoda, protože jednotlivé komponenty slibovaly fantastickou symfonii chutí. Jedinou, již jsme po chvilce schopné vnímat, je však chuť chloridu sodného.
Jako dezert rozvážně objednáváme pouze jednoho reprezentanta – jogurtovou zmrzlinu Cointreau na gratinovaných filátkách růžových grepů v lehkém sabayon. Zprostředka talíře na nás hledí ostrůvek smetanově bílé zmrzliny v oplatkovém košíčku, který je obklopen zlatou hladinou široko daleko vonícího krému, který se tentokrát nejen nesrazil, ale díky vrstvě práškového cukru po ogrilování vytvořil úžasně chutnající krustičku. Tato lahodná horká kreace, vzdáleně připomínající babiččino vinné šodó, zpola zakrývá drobné měsíčky ušlechtilého grepu, jehož pikantní nahořklá chuť skvěle odlehčuje dosti sladký sabayon. V tomto sehraném koncertu snad paradoxně neladí jen hlavní protagonistka, totiž zmíněná jogurtová zmrzlina, která navzdory inzerovanému alkoholu chutná spíš mdle; svůj part by jistě lépe odehrál takový grepový sorbet.
U dobré kávy bilancujeme: za oběd včetně dvou sklenek vína a kávy nám vystavili účet na 2380 korun. Strávily jsme nadmíru příjemný čas v esteticky dotaženém interiéru, v péči profesionální, pozorné a milé obsluhy, jež se dokonce dokázala i usmívat. Škoda že v kuchyni to tak přepískli se solí, restaurace by jinak splnila veškeré atributy podniku, kam bychom se nejednou rády vrátily.

VALUE FOR MONEY 7/10 + designový interiér s příjemnou atmosférou - rozmařilé zacházení s kuchyňskou solí

Café Restaurant Esprit, hotel Holiday Inn Na Pankráci 15/1684, Praha 4,
tel.: +420 296 895 000
e-mail: main@holidayinn.cz, www.holidayinn.cz

  • Otevírací doba: 11.00 – 23.00
  • Počet míst: 180
  • Druh kuchyně: mezinárodní i česká
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Chile, Argentina, Jižní Afrika, Španělsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20 Celkem 56 bodů z 60

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: Jemný bramborový krém s bílými lanýži a čerstvým tymiánem 120 Kč
Gratinované mušle sv. Jakuba s jemnou smetanovou omáčkou wasabi,
zeleným chřestem a krájenou zeleninou Julienne 440 Kč
Pečená husí játra Foie gras na šalvějovém másle a portském víně s plátky
karamelizovaného ananasu s černými třešněmi 390 Kč
Jehněčí karé balené v bylinkové krustě a tyrolském špeku, francouzské hráškové lusky a pečené bramborové rohlíčky s lanýžovým puré s jemnou tomatovou demi-glace omáčkou 590 Kč
Steak z filetu skotského lososa s krustou z avokáda a sladké šalotky
servírovaný na sójových fazolkách Edamame, jemná smetanová omáčka s čerstvou pažitkou 520 Kč
Kachní prsa Barbarie podávané na Puy čočce s Brunnoise zeleninou a bramborami Grenaille s omáčkou z kalifornských smržů 540 Kč
Supreme z belgické čokolády plněné višněmi Grand Marnier,
balené v jemném kakaovém těstíčku 210 Kč Jogurtová zmrzlina “Cointreau” na gratinovaných filátkách
růžových grepů v lehkém sabayon 180 Kč

Výběr z vinného lístku: MOPR 2003,Velké Žernoseky, Žernosecké Vinařství, 0,75l 490 Kč
Neuburské 2001 ledové, trať Stará Hora, obec Novosedly,
Vinné Sklepy Valtice, 0,75l 1290 Kč
Zweigeltrebe 2003, trať Floriánky, obec Blatnice pod sv. Antonínkem,
Vinařství Polehňa, 0,75l 490 Kč
Velké Dobré Červené 2002, Dobrá Vinice, 0,75l 790 Kč
Moscato d´Asti-Zagara, DOCG, Marchesi di Barolo, Piemonte 890 Kč
Chateau Darbier 1998, Sauternes, Bordeaux, 0,375l 1890 Kč
Gevrey Chambertin „Vieilles Vignes“ 1999, J.Drouhin, Burgundsko 1690 Kč

  • Našli jste v článku chybu?