Menu Zavřít

ZAMYŠLENÍ NAD UPLYNULÝM ROKEM A NEJEN NAD NÍM

13. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Co přinesl rok 2001

Novinové titulky „vláda letos roztočila kolotoč miliard a tak podobně“ by nám mohly dávat uspokojení, když lidem se daří dobře a vánoční nákupy překonaly všechna očekávání. Mnoho občanů také o tom moc nepřemýšlí - máme peníze, a tak je vše v pořádku. Komunisté by vždycky ale poukázali na to, že vláda získala peníze rozprodejem národního majetku a to není žádné umění. Pravda je ta, že privatizace národního hospodářství je jediná cesta, jak se zbavit byrokratického a státního hospodaření, a pokud se u nás nenašel žádný schopný a majetný podnikatel, pak zbývají jen cizinci. Nakonec prodej mnoha bývalým prominentům, jako Junek, Stehlík a jim podobných, jen dokázal, že touto cestou to nešlo, pokud bychom nezažili zase nové podvody a tunelovaní. Globalizace nerozlišuje, jaké národnosti je kupec, a tak není o čem hovořit. Ale přece! Změnila se však mentalita našeho občana, aby v té globalizaci uvažoval jako Evropan, nebo stále zdůrazňoval, že my jsme nejlepší ze všech a ty cizí podnikatelé tu jen s nelibostí trpíme? Asi tak jako když bolševici v politice NEPu chtěli cizí kapitál jen proto, aby jim roztočil kola a pak ho zestátnili.
Když cizí kapitál vstupuje do země, tak přináší nejen novou technologii, ale i práci. Názor ale nad těmi cizími kapitalisty se rázem změní podle české mentality, jakmile občan zjistí, že ho také tento cizinec z práce propustí, anebo mu nezvýší mzdu. Vláda se chválí neustále tím, jak získává cizí investice, ale již ji asi nezajímá, zda to jsou investice do odvětví, které má dobrou perspektivu. Typickým příkladem je automobilový průmysl, kde i laik si uvědomuje, že již dnes je nadprodukce automobilů, a co bude, až nebude taková poptávka? Nová automobilka v Kolíně rozhodně neprodá vše doma a v sousedních zemích se také budují nové automobilky, nehledě nato, zda v sousedních zemích je již taková životní úroveň jako u nás. České země byly již za rakouského mocnářství vyspělé a předčily všechny okolní země na východ od nás. Počítat s tím, že tyto země budou mít zájem kupovat naše automobily v takovém rozsahu, jako bude produkce u nás, je fata morgana nejbližších deseti až dvaceti let.
Pokud skutečně v okolních zemích životní úroveň tak rychle neporoste, pak kdo bude kupovat ta malá lidová vozítka?
Západ asi ne, tam již každý auto má a logicky, pokud si koupí nové, pak již jen lepší, luxusnější a větší.
Pak asi vystoupí malý český človíček a začne nadávat na tyto podnikatele, jakmile začnou propouštět zaměstnance.
První nápor se zaměří na německé podnikatele a k tomu máme přece s naší xenofobií blízko, abychom přišli s takovými argumenty, že oni využívají naši lacinou pracovní sílu a přitom vydělávají a málo platí a ještě zaměstnance propouštějí.
To, že investovali do nových fabrik a technologií, to nás nezajímá, ale že mají ve vedení své lidi a že se tam mluví německy, to je skandál. Takové argubenty již byly slyšet, když byla Škodovka v Mladé Boleslavi prodána VW.
Právě německá karta se bude dobře hodit i politikům a začnou strašit německou rozpínavostí a tvrdit, že nás Němci ekonomicky ovládnou. Přesně tak, jako tomu bylo za poslední století. Nikdo z českých politiků se neodvážil říci, že české země vděčí za svoji vyspělost tomu, že jsme byli bezprostředně spojeni s Němci nebo Rakušany.
Zatímco v samotném Rakousku zemědělství bylo hlavním odvětvím, u nás to byl již tehdy průmysl. Asi nikdo z Němců neuvažoval, že vlastně pomáhají Čechům, když samozřejmě musel vzít v úvahu levnější pracovní sílu a suroviny, převážně uhlí. Byla to vlastně již tehdy globalizace, a jestliže se dnes chlubíme, že jsme lepší než Poláci nebo Maďaři, měl by politik říci, že to vlastně není jenom tím, že jsme Češi, a kdo je víc, ale měl by také upozornit, že jsme měli štěstí, že k nám přicházely investice a že ani komunisté, ani polistopadoví politici se nemohou chlubit naší vyšší životní úrovní.
To byla zásluha někoho jiného, ale raději se o tom pomlčí - to je tabu, jinak by dotyčný mohl být nazván zrádcem národa.
Jaroslav Petřík,
(Patrikjar@web.cz )

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).