Menu Zavřít

Zapeklitý radar

24. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo obrany

EBF24

PRAHA (bor) - Ministerstvu obrany (MO) dochází trpělivost. Stále totiž nevlastní územní rozhodnutí pro stavbu páteřního radaru NATO v Sokolnici u brněnského Slavkova, o které požádalo už v květnu roku 2003. Zástupci MO se proto obrátili na Krajský úřad Jihomoravského kraje, aby zjednal nápravu.
Krajský odbor územního plánování funguje jako odvolací orgán proti verdiktu slavkovského stavebního úřadu, jehož územní rozhodnutí už třikrát pro formální nedostatky zrušil. Proti výstavbě radaru v blízkosti památníku totiž protestují odpůrci, kteří se domnívají, že by stavba znesvětila místa, kde leží tisíce padlých v bitvě u Slavkova.
Ministerstvo obrany se obává, že nedodrží závazek České republiky postavit třídimenzionální radar protivzdušné obrany, který nahradí zastaralé vysílače sovětské výroby z padesátých let, včas. Hrozí prý i nedodržení již uzavřených smluv s dodavatelem technologií, kterým je italská firma Marconi. Náklady na technologie ve výši půl miliardy korun bude hradit NATO, česká strana zaplatí stavební úpravy vlastního stanoviště ve výši 25 milionů korun a náklady na stavbu radarové věže dosahující 80 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).