Menu Zavřít

Zápisník z Ostravy: Colours jsou v plném proudu

20. 7. 2017
Autor: ČTK

Šestnáctý ročník největšího tuzemského letního festivalu nabírá na obrátkách. Ostrava má za sebou první den a noc maratonu koncertů, přednášek, workshopů, debat a mnoha dalších akcí.

Koncertní pódia ve vítkovické Dolní oblasti se hned první večer pochlubila nabitým programem. Celý festival prakticky zahájila jedna z největších hvězd současného alternativního indie rocku, britští Alt-j.

Partička bývalých studentů z Leedsu rozparádila natěšené publikum zejména svými staršími hity z pět let starého debutového alba An Awesome Wave. Známé songy Breezeblocks či Matilda rozespívaly zaplněnoum první scénu. Z nejnovějšího alba Relaxer, které vyšlo letos v červnu, ale příliš novinek nezaznělo.

Alt-j zůstali i v Ostravě věrni svému krédu nechat za sebe promlouvat hudbu. Úsporný komentář a pozdravy publiku vynahradili svými perfektními hlasy.


O Colours of Ostrava čtěte:

Machinedrum: Chci nahrát všechny myšlenky

Booka Shade: Lidé nemají rádi změny, ale nechtějí se ani přejídat

Nenápadná hvězda Colours of Ostrava: Baví nás malá města, tvrdí Darkstar

 Darkstar


Naopak hlavní hvězda večera, americká skupina Imagine Dragons, publikum vtáhla dokonce až na samotné pódium. Precizní konverzace s diváky v podání zpěváka Dana Reynoldse vyústila v takovou malou reality show. Skupina, která se inspirovala například u Mumford & Sons či Coldplay, představila především na závěr svého ostravského vystoupení všechny slavné hity, známé ze světových rádií.

CIF24

V přednáškovém sále Gong exceloval polský kronikář moderního Česka Mariusz Szczygiel. Autor bestselleru Gottland představil pod bývalými vítkovickými vysokými pecmi svoji nejnovější knihu Projekt: Pravda. Čechofil proslulý pro svůj chytlavý reportážní styl, který odkazuje k jeho novinářské průpravě, v novém díle vykročil na dosud nezvyklou půdu. Knihou se pokusil o terapii vlastní intimity. Po nedávné ztrátě blízkého člověka se rozhodl hledat osobní pravdu u více než šedesáti lidí. Pátrá na třech kontinentech a nakonec dochází k tomu, že nejzajímavější nejsou ony pravdy jednotlivých lidí, ale právě proces jejich hledání.

Dnes čeká Ostravu především koncert amerických zpěvaček LP a Norah Jones. Na diskusním fóru v Gongu se představí například bývalý hlavní historik CIA Benjamin B. Fischer.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).