Menu Zavřít

Započteme, odečteme, odpustíme

27. 3. 2003
Autor: Euro.cz

O nemovitost projevilo zájem ministerstvo vnitra

Plánovaná rekordní dražba budovy bývalého podniku zahraničního obchodu Centrotex s vyvolávací cenou půl miliardy korun se s největší pravděpodobností neuskuteční (EURO 3/2003). O budovu u stanice metra Pražského povstání na Pankráci má totiž zájem ministerstvo vnitra. Informace, které má k dispozici týdeník EURO, uvádějí, že již probíhají jednání mezi vnitrem a majitelem budovy, společností IPB Real Investment. Zádrhelem v transakci je ale pohledávka téměř 800 milionů korun, kterou má IPB Real Investment u České konsolidační agentury (ČKA). Právě prodejem budovy Centrotexu by se tento dluh z velké části vyrovnal. Pokud ale dražba neproběhne a dům získá ministerstvo vnitra, ČKA nedostane nic.

Problémy s roztříštěností.

Ministerstvo vnitra zdůvodňuje svůj zájem o budovu Centrotexu snahou sestěhovat své zaměstnance do jedné centrály, a snížit tak počet budov, které nyní obývá. Zejména prý chce opustit památkově chráněné objekty v centru Prahy. Tento záměr podpořila již minulý týden vláda. Útvary ministerstva vnitra nyní v Praze obývají šest administrativních budov, což prý přináší řadu problémů. Ministerstvo uvádí, že roztříštěnost stojí resort hodně peněz a navíc komplikuje komunikaci mezi jednotlivými útvary. Vnitro proto zvažuje dvě možnosti – výstavbu nového objektu nebo získání již postavené budovy. Reálnější je ale vzhledem k financím a nedostatku stavebních pozemků spíše druhá varianta. V úvahu přichází právě budova bývalého Centrotexu. Dokumenty ministerstva vnitra uvádějí, že kdyby úřad Centrotex získal, ušetřil by více než 60 milionů korun, které jsou v letech 2003 až 2004 plánovány jako investice do památkově chráněných budov. Ovšem ani jejich rekonstrukcí, jak tvrdí vnitro, by se nevyřešil jeden z jejich základních problémů – nedostatek parkovacích míst. Ministerstvo slibuje, že pokud získá nové sídlo, opustí prostory, za které platí vysoké nájemné. Dalo by se říci bohulibé rozhodnutí státní instituce. Ovšem pokud by neexistovala již zmíněná pohledávka u ČKA. Ta ale plány ministerstva vnitra nijak nehatí. Na dotazy týdeníku EURO, proč si vybralo právě budovu Centrotexu a jakým způsobem nemovitost uhradí, ministerstvo dosud neodpovědělo.

ebf - tip - debata

Rozdíl odpustíme.

Týdeník EURO má již informace o scénáři, který má vést k získání budovy Centrotexu. Vnitro uzavře smlouvu s IPB Real Investment a kupní cena se bude rovnat hodnotě stanovené znaleckým posudkem. Pro původně plánovanou dražbu vypracoval tržní ocenění znalec Ján Šanda. Cenu stanovil na 480 milionů korun. Pro transakci vnitra ale zřejmě bude pořízeno ocenění nové. ČKA poté postoupí část pohledávky za IPB Real Investment ve výši kupní ceny za jednu korunu na ministerstvo vnitra. To tuto pohledávku jednostranně započte vůči svému závazku plynoucímu z uzavřené kupní smlouvy. Pokud bude kupní smlouva podepsána, bude rozdíl mezi kupní cenou za budovu Centrotex a výší pohledávky, kterou má IPB Real Investment u ČKA, této společnosti odpuštěn. Náklady a případné ztráty agentury budou řešeny v rámci úhrady celkové ztráty ČKA. „Potvrzujeme, že jsme dostali nabídku od ministerstva vnitra a nyní zkoumáme její ekonomickou lukrativnost. Jsme vázáni úvěrovými smlouvami, ve kterých si ČKA stanovila podmínku, že prodej budovy Centrotex proběhne formou dobrovolné dražby. Zatím jsmë souhlas ČKA s prodejem nemovitosti vnitru nedostali,“ řekl týdeníku EURO Lubor Svoboda, ředitel a člen představenstva IPB Real Investment. Zda se tedy vnitro do Centrotexu nastěhuje, závisí pouze na rozhodnutí ČKA. Pro IPB Real Investment by bylo příjemnější s jistotou se zbavit celé pohledávky, než vyčkávat na nejistý výsledek dražby. Ta se na základě původního plánu, na který je stále upoutávka na webových stránkách společnosti IPB Real Investment, měla konat na přelomu března a dubna. Nemovitost měla vydražit aukční síň Naxos.

Očekávaný velký zájem.

I když se výsledek dražby nedá nikdy dopředu odhadnout, je pravděpodobné, že by o budovu byl velký zájem. Libor Nevšímal, člen představenstva aukční síně Naxos očekával, že by konečná cena značně přesáhla cenu vyvolávací, která byla stanovena na půl miliardy korun. Objekt byl zkolaudován v roce 1978 a ve druhé polovině devadesátých let prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která se nedotkla pouze prvních dvou podlaží z jedenácti. Dražené budovy koupila IPB Real Investment od bývalého Centrotexu v roce 1999. Komplex nabízí užitnou plochu 20 tisíc metrů čtverečních. K jeho nájemníkům patří společnosti jako například finanční skupina PPF nebo mobilní operátor T-Mobil. Hrubý výnos z pronájmu kancelářských prostor bývalého podniku zahraničního obchodu dosáhl v loňském roce rekordních 100 milionů korun. Současný majitel se zatím nepokoušel budovu prodat. K tomuto kroku přistoupil až nyní v souvislosti s restrukturalizací společnosti IPB Real Investment.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).