Menu Zavřít

Zapomeňte na bitcoin. V kurzu je kryptoměna drogových dealerů

27. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Loňský rok kryptoměnám nadmíru svědčil. Cena bitcoinu se zdvojnásobila. Existuje však alternativní měna, jejíž hodnota stoupla dokonce 27krát. Je jím monero, které mají v oblibě nejen příznivci a investoři do kryptoměn, ale také drogoví bossové.

Nejznámější kryptoměna světa bitcoin prožila úspěšný rok. Její cena vyletěla z úrovně okolo 430 dolarů až k 800 dolarům, což je nejvíce od začátku roku 2014. V počátku letošního roku přišel další velký růst – bitcoin na čas prolomil psychologickou hranici tisíce dolarů.

I v porovnání se sukcesem bitcoinu je impozantní, co se loni událo s monerem. V současnosti je cena méně známé kryptoměny kolem 12 dolarů, na začátku minulého roku to nebylo ani 50 centů. Celková hodnota této kryptoměny stoupla o 2760 procent – u bitcoinu to bylo „jen“ o 119 procent. Podle tohoto měřítka nyní web WorldCoinIndex řadí monero jako pátou nejhodnotnější kryptoměnou světa.

Vývoj ceny bitcoinu od začátku roku 2016 (dolary):

Vývoj ceny bitcoinu od začátku roku 2016

Zdroj: WorldCoinIndex

Vývoj ceny monera od začátku roku 2016 (dolary):

Vývoj ceny monera od začátku roku 2016

Zdroj: WorldCoinIndex

Příčinou tak explozivního růstu se zdá být velmi vysoká anonymita monera, která jej od bitcoinu odlišuje. Obchodníci s monerem jsou takřka nevypátratelní, čímž si kryptoměna získala a získává velkou popularitu, píše server Wired.

Bitcoin, navzdory obecnému povědomí, neposkytuje velkou anonymitu. Umožňuje sice uživatelům provádět transakce bez poskytnutí jakýchkoli údajů, jejich adresa je ale snadno vypátratelná. Proti tomu monero sice funguje na stejném principu, k tomu však navíc mixuje několik transakcí dohromady, aby tak bylo těžší dopátrat se původu financování. Něco podobného je možné i u bitcoinu, ale uživatel pro to musí udělat několik kroků navíc, aby namixoval transakce dohromady. V moneru lze nalézt ještě další prvky, které uživatelům „zakrývají tvář“.


Těžba kryptoměn není jen pro vyvolené. Čtěte, jak na to:

Jak těžit kryptoměny? Vstupní investice není tak vysoká, jak se může zdát

kryptoměny (ilustrační foto)


Jinými slovy – u bitcoinu je sice možné skrýt svou anonymitou, ale uživatel pro to musí něco udělat. U monera je anonymita „upečena“ přímo v samotné kryptoměně.

Tyto atributy k moneru přitáhly černý internetový trh. V srpnu začal přijímat monero jako své platidlo vedle bitcoinu server AlphaBay, kde probíhají obchody s kradeným či nelegálním zbožím. Tedy jeden z nejznámějších z takzvaných darknetů, který dominuje online trhu s drogami. A drogoví dealeři jsou skupinou, pro kterou je anonymita velmi důležitá. Minulý měsíc AlphaBay prozradil, že obchody v moneru představují dvě procenta všech transakcí. I to ale znamená obchody v objemu milionů dolarů.


Investice do kryptoměn: rizika přetrvávají

 Kryptoměny, ilustrační foto


Monero znamená mince v překladu z jazyka esperanto, jenž byl vytvořen pro mezinárodní komunikaci s cílem nahradit národní řeči (dosud neúspěšně). Zajímavé je, že projekt získal na popularitě bez jakýchkoli investic. Stejně jako kdysi bitcoin, i monero má čistě „lidové kořeny“.

CIF24

Monero bude v budoucnu čelit několika výzvám. Narazí na větší a zavedené konkurenty, vedle bitcoinu i třeba ethereum, které má za sebou také skvělý rok (růst hodnoty o 760 procent). Důležité bude, zda vedle AlphaBaye ho přijmou i jiné darknety. Také samotná anonymita kryptoměny skýtá některé technické slabiny, píše web TheControl.

Čtěte dále:

Sbohem, hotovosti! Švédsko zvažuje zavedení digitální měny

Zakletý bitcoin. Stát nedokáže ohlídat byznys ve virtuální měně

Bitcoinová pyramida? Český Maximus Coin před úřady prchl na Maltu

Bitcoin,
Jason Benjamin

  • Našli jste v článku chybu?