Menu Zavřít

Záruky za půl miliardy. Exportní banka se zaměřila na podporu malých podniků

18. 10. 2017
Autor: Siebert Martin/Euro

Česká exportní banka (ČEB) letos do září poskytla úvěry, bankovní záruky a další finanční služby malým a středním podnikům na vývoz za 464 milionů korun. Meziročně to bylo o 76 procent víc. Šlo o 61 obchodních případů. Podíl malých a středních podniků na celkovém objemu úvěrů stoupl na 12 procent. Celkový objem nově uzavřených úvěrů dosáhl zhruba 3,8 miliardy korun.

„Objemově nejvýznamnější byly opakované obchodní případy vývozu zemědělských komodit na Kubu nebo vývoz pecí do Srbska či Německa,“ uvedl mluvčí Jan Černý. Převládajícími produkty, které ČEB poskytla malým a středním firmám, jsou zejména odkupy pohledávek, bankovní záruky a dodavatelské úvěry. Většina podpořeného vývozu se týká zemědělství. Jde především o vývoz sušeného mléka, pšenice a chmele, dále zahradní techniky a také výrobků pro průmyslovou výrobu, jako jsou pekařské pece a kovoobráběcí stroje.

Export malých podniků ve třetím čtvrtletí nejčastěji mířil na Kubu (49 procent), do Německa (33 procent) a Srbska (11 procent).

ČEB
Banka je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a Exportní garanční a pojišťovací společností. V roce 2015 banka oznámila, že po dohodě s ministerstvem průmyslu se zaměří na podporu exportu u malých a středních podniků, aby se nesoustředila jen na omezený počet firem.

Čistý zisk banky loni dosáhl 418 milionů korun. Podle zprávy, kterou v únoru projednala vláda, klesl podíl problémových úvěrů ČEB na konci loňského roku na 43 procent. Na konci roku 2015 tvořily nestandardní, pochybné či ztrátové pohledávky banky 42,2 miliardy korun, tj. 51,8 procenta.

Nesplácené pohledávky pocházejí z let 2007 až 2011 z budování skláren, továren a elektráren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci. Některé problematické obchodní případy z tohoto období vyšetřuje policie.

ebf - tip - debata

Čtěte dále:

Přebytek zahraničního obchodu se snížil na 5,9 miliardy. Dolů ho táhl export aut

Obchodování s Ruskem pomalu ožívá. Dovoz vzrostl o 54 procent

Vývoz online: Čeští exportéři zaostávají za konkurencí

 Obří sklad v Singapuru pro zboží prodané online


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).