Menu Zavřít

Zásah na MPVS podle Maláčové důvodem k rezignaci není. Babiš žádá vysvětlení

25. 2. 2020
Autor: čtk

Pondělní zásah policie na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) není podle ministryně práce Jany Maláčové věcí, kvůli které by měla odstoupit z funkce. Dva manažery resortu obvinila policie z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky. Maláčová dnes řekla, že k záležitosti očekává dopis od premiéra Andreje Babiše, doufá ale, že se osobně sejdou.

Babiš dnes v Benešově řekl, že situaci na ministerstvu pokládá za velký problém a bude chtít po Maláčové vysvětlení. Obrátí se na ni nejspíš dopisem. "Předpokládám, že mi premiér pošle další dopis a pevně doufám, že se k té věci konečně sejdeme, jak jsem několikrát žádala," reagovala Maláčová. Dodala, že od Babiše dostává dopisů řadu, premiér však podle ministryně připustil, že je nečte, ale jen podepisuje.

Maláčová uvedla, že obviněné postavilo MPSV mimo službu. "Víc se nebudu vyjadřovat, byla jsem poučena, že mám zachovat mlčenlivost," dodala. Odchod z ministerstva kvůli kauze nechystá. "Nemyslím si, že je to na odstoupení," řekla novinářům.

Na ministerstvu práce zasahovala policie kvůli informačním systémům. Jedním z obviněných, kterým může hrozit 12 let vězení, je podle médií náměstek pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD). Maláčová uvedla, že resort chystá nový ucelený systém, který plánuje spustit příští rok. "Děláme vše pro to, aby od příštího roku MPSV mělo moderní, funkční a zejména hospodárný systém. Já od svého nástupu jsem z těch 20 podsystémů přesně dle harmonogramu čtyři uvedla do provozu," řekla Maláčová. Nový systém by podle ní měl konečně odpovídat potřebám 21. století.

Baláč neměl podle premiéra pro vykonávání své funkce předpoklady

Babiš uvedl, že podstatu zásahu nezná. To, že policie zatkla jednoho z nejbližších spolupracovníků ministryně, vnímá jako velký problém. "Určitě budu chtít od paní ministryně nějaké vysvětlení," řekl. Uvedl, že situaci na ministerstvu i náměstka pro informační technologie dlouhodobě kritizoval - podle něj neměl předpoklady vykonávat svou funkci. Hamáček naopak Baláče považuje za člověka, který se v problematice orientuje.

IT zakázky na ministerstvu podle Babiše nejsou dost transparentní. K dalšímu angažmá Maláčové ve vládě řekl, že neví, do jaké míry ministryně za celou věc může, nebo nemůže. "Musím zjistit, co se stalo, a budu to řešit spíš s panem předsedou Hamáčkem," dodal. Nyní je podle něj věc moc čerstvá.

Připomněl také, že každá strana si nominuje do vlády své zástupce. "Kdyby bylo na mně, tak bych takové zástupce nejmenoval, ale my máme nějaký poměrný parlamentní systém, koaliční systém, a na tom já asi těžko něco změním," uzavřel Babiš.

Čtěte také:

V souvislosti se zásahem na MPSV byli obviněni dva lidé, figuruje mezi nimi i náměstek ministryně Maláčové Baláč

Odkládaný informační systém MPSV se spustí příští rok. Bude o miliardu dražší

ebf - tip - debata

Důchody se budou vyplácet „nově“. MPSV chystá tendr za 300 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).