Menu Zavřít

Zase Kooperativa

28. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Pojišťovnictví

PRAHA (myd, tos) – Vlna fúzí, akvizic a strategických aliancí v pojišťovnictví ještě zdaleka neskončila. Sotva pojišťovna Kooperativa uzavřela strategickou spolupráci se skupinou České spořitelny (ČS) a podepsala smlouvu o převzetí neživotní části Pojišťovny ČS za 4,1 miliardy korun, má chuť na další sousto. V ohnisku zájmu se ocitla Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), jejíž majitelé – skupina SPGroup - uvažují rovnou o odprodeji celé firmy. „Za dobrou cenu jsme připraveni využít každé příležitosti pro posílení naší tržní pozice,“ řekl šéf Kooperativy Vladimír Mráz.
Týdeník EURO má informace, že kromě největších pojišťoven byly osloveny banky, avšak k žádné dohodě nedošlo. Vedle zákonité vlny konsolidace pojišťovacího byznysu rozdrobeného mezi tři desítky firem, dochází také k hledání partnerů pro spolupráci mezi bankami a pojišťovnami. Odborníci se totiž přiklánějí k názoru, že na trhu nemohou dlouhodobě obstát pojišťovny bez distribučního zázemí některé z bank. Zatímco Česká pojišťovna a Kooperativa již „své“ banky nalezly, třetí největší hráč Allianz zatím žádnou významnou partnerskou banku nemá. Na opačné straně zase stojí banky, které nemají spolupracující pojišťovnu, a tak je naprosto legitimní spekulace o tom, s kým by mohla Allianz spolupracovat. Partnerem by se mohla stát například Komerční banka, která se tím ani netají (EURO 47/2003). Stejně tak přichází v úvahu Živnostenská banka, jež rovněž hledá pojišťovnu pro užší spolupráci. Týdeníku EURO to potvrdil její vysoký manažer. Další významnou „nezadanou“ bankou je česká pobočka HVB Bank.
Trh si však na to, která z uvedených bank se stane partnerem Allianz pojišťovny, bude muset počkat. Člen představenstva Allianz Zbyněk Veselý sice potvrdil, že Allianz o spolupráci s nějakou bankou uvažuje, avšak odmítl sdělit jakékoliv bližší podrobnosti (více o Zbyňku Veselém na straně 62).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).