Menu Zavřít

ZASE PADÁ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Euro

ebf - tip - debata

Frankfurt nad Mohanem (FT) – Společná měna jedenácti západoevropských zemí vůči dolaru ve čtvrtek citelně oslabila na necelých 89,96 centu za jedno euro. Podle analytiků, na které se odvolává britský deník Financial Times, je to znamení toho, že americké hospodářství má stále lepší růstové vyhlídky než hospodářství eurozóny. Ekonomové se nyní obávají, že euro bude dále oslabovat a mohlo by se dostat do rekordní hloubky, která je zatím na značce 88,44 centu. Přitom z eurozóny přicházejí povzbudivé hospodářské zprávy, například o vývoji spotřebitelské důvěry a zaměstnanosti.
Evropská centrální banka naposledy zvedla svoji krátkodobou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,25 procenta 8. června. Odborníci očekávají, že na počátku září přidá čtvrt procentního bodu a na počátku příštího roku by se sazba mohla dostat na 4,75 procenta.
Společná měna během května a června vůči dolaru (po předchozích měsících sestupu) posilovala v optimistickém očekávání, že hospodářství eurozóny se konečně rozjede rychleji než americké. To však za letošní druhé čtvrtletí ohlásilo ohromující číslo meziročního růstu HDP – šest procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).