Menu Zavřít

Zatím mrtvo

28. 12. 2007
Autor: Euro.cz

ČEZ vs. MUS

EBF24

Finančník Pavel Tykač nemá v současné době důvod prodávat svůj 49procentní podíl v Mostecké uhelné. Svědčí o tom i stav jednání mezi vlastníky těžařské firmy a společností ČEZ. Energetici za MUS nabídli 28 miliard korun, k dohodě však nedošlo. Vedení ČEZ rokování označilo za bezvýsledná, dodalo nicméně, že v nich hodlá pokračovat.
„Jsme stále ve výchozím bodě,“ tvrdí výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. Majitelé MUS jsou údajně ochotni předložit nové návrhy. Jak Beneš dále prohlásil, firmě by vyhovovalo, kdyby se Mostecká uhelná rozdělila na dvě části a ČEZ by připadl pouze důl Vršany, o který má zájem. Výkonný ředitel ČEZ rovněž potvrdil, že jednání se účastnila i investiční společnost J&T.
ČEZ chce v Počeradech postavit novou elektrárnu. Její budování je však podmíněno tím, aby nový zdroj měl zajištěn přísun uhlí po celou dobu své životnosti. Jedinou možností jsou dodávky z Vršan, které dle odhadu Mostecké uhelné dosahují zhruba 330 milionů tun. To znamená, že v lokalitě lze těžit v rámci nynějších územních limitů do roku 2058. Další důl Mostecké uhelné - ČSA - má při zachování územních limitů uhlí jen do roku 2017. Zdroje týdeníku EURO upozorňují, že další jednání nebudou již o tom, kdo MUS koupí, ale o tom, kdo s Tykačem a spol. založí společný podnik. A ten pak postaví novou elektrárnu. Majitelé MUS o této variantě již několik měsíců jednají třeba s německým E.ON.
Pavel Tykač ovládá 49procentní podíl v Mostecké uhelné prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments. Zbývajících 51 procent akcií kontrolují prostřednictvím v Nizozemsku registrované Czech Coal N.V. podnikatelé Antonín Koláček, Luboš Měkota, Petr Pudil a Vasil Bobela.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).