Menu Zavřít

ZATÍM PLICHTA

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Š k o d a     P l z e ň

Generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek si i po mimořádné valné hromadě podrží tuto pozici a nepřijde ani o post předsedy představenstva společnosti. Je to sice jeho vítězství, ale poloviční, ne-li Pyrrhovo.

Nejvýznamnější akcionáři, tedy Komerční a Investiční a Poštovní banka, totiž prosadili takzvaný německý model řízení firmy a to znamená, že veškeré pravomoci mají v rukou členové dozorčí rady. V ní jsou také po minulém pátku nově zastoupeny hlavně banky (každá po třech osobách), doplňuje je představitel Fondu národního majetku, Soudkovu firmu Nero reprezentuje jeho syn Lukáš, zbývající čtyři členové jsou z řad zaměstnanců Škody. Předsedou dozorčí rady je Karel Haushalter z IPB.

Nové je i představenstvo firmy, i do něj však delegovala jednu osobu Investiční a Poštovní banka. Zastupovat ji bude ředitel nákupní politiky Jiří Hlavica.

Staronový generální ředitel netrval ani na novém přísunu peněz - původně se valná hromada scházela kvůli navršení základního jmění, ani se ovšem zcela nevzdal výkonu akcionářských práv. To znamená, že hlavní akcionáři usoudili, že revitalizačním programem, chystaným ministrem průmyslu a obchodu, se dá projít bez toho, aby stát firmu zestátnil. Anebo problém odsunuli a rozhodli se, že o státní pomoc momentálně žádat nebudou, protože mají na to, aby firmu úvěrově podrželi a restrukturalizovali vlastními silami. Podle prohlášení mluvčích obou bank Barbory Tachecí a Ivo Polišenského mají peněžní ústavy v úmyslu revitalizační program Škody urychlit.

CIF24

Komerční banka sice původně prosazovala, aby se Lubomír Soudek vzdal ředitelování i funkce předsedy představenstva a řídil jen dozorčí radu, jejíž pravomoci by se neměnily. Nakonec ale převážil názor IPB: Soudka udržet a odstavit ho jen částečně. Nebo jen na čas?

Soudek soudí, že výsledek jednání je pro Škodu Plzeň optimální řešení. Spokojen je i se svěřenými funkcemi. Soudkova společnost Nero nyní disponuje 28 procenty akcií plzeňského holdingu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).