Menu Zavřít

ZATÍM TICHO

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T e l e k o m u n i k a c e

Výběrové řízení na licenci pro dalšího provozovatele mobilní telefonní sítě začne až v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku, nejdříve v dubnu. Řídící komise, jíž předsedá šéf Českého telekomunikačního úřadu David Stádník, momentálně zpracovává detailní podmínky soutěže. V každém případě bude podle něj udělena pouze jedna licence.

Protože výběr nového operátora potrvá nejméně tři měsíce, budou moci zákazníci využít nových služeb oproti původním předpokladům nejdříve od podzimu, není však vyloučeno, že to bude až od počátku roku 2000.

CIF24

Síť současných provozovatelů (RadioMobil a EuroTel) funguje na frekvencích okolo pásma 900 Mhz, ale nová licence bude udělena na frekvenci 1800 Mhz. Tato digitální síť má větší kapacitu, dokáže pojmout více telefonujících a je výkonnější ve městech. Na druhou stranu vyšší frekvence nutně vyžaduje větší náklady na investice, osm- náctistovka potřebuje totiž dvakrát více sloupů než devítistovka. O tom, zda licenci na osmnáctistovku dostanou i současní operátoři, zatím není rozhodnuto.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).