Menu Zavřít

Zatím třicetiletá nostalgie

7. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Tatranské lanové dráhy bude provozovat skupina J&T

Na mistrovství světa, které se konalo ve Vysokých Tatrách v roce 1970, vzpomínají s nostalgií nejen sportovní fanoušci. Kvůli prestižním závodům tehdy plynuly do nejnižších velehor světa investice do infrastruktury a ubytování. To byl však poslední velký balík peněz, který Vysoké Tatry viděly. Zimní sezona je v současné době téměř nulová, chybí moderní lanovky, udržované sjezdovky a další služby. Není divu, že milovníci lyžování do Tater zavítají jen zřídka. Obrat k lepšímu by mohlo přinést rozhodnutí slovenských železnic, které pronajaly tatranské lanovky soukromníkům.

Zahraniční myšlenky.

Železničná spoločnosť, která neměla finance na nutnou rekonstrukci a modernizaci, vyhlásila tendr na pronájem Tatranských lanových drah v polovině loňského roku. Zájemcům nabídla pozemní lanovou dráhu ze Starého Smokovce na Hrebienok, kabinkovou lanovou dráhu z Tatranské Lomnice na Skalnaté Pleso, visutou lanovou dráhu ze Skalnatého plesa na Lomnický štít a sedačkovou lanovku ze Skalnatého plesa na Lomnické sedlo. Do tendru se přihlásila přibližně desítka uchazečů, z nichž do finále postoupily dvě společnosti – bratislavská Renta Real Estates Management a britská Mountain Holiday & Ski Resorts, v níž drží majoritu slovenská investiční skupina J&T. Ve struktuře podílníků by měly být i dva realitní fondy. „Očekáváme vstup zahraničních investorů, hledat budeme hlavně v USA a v Rakousku,“ tvrdí Igor Rattaj, místopředseda představenstva J&T banky. Dodává, že zahraniční společnosti by měly přinést především know-how. Jako poradce pozval investor také mistra světa v alpském lyžování z roku 1978 Andrease Wenzela.

CIF24

Utěsnit pleso.

Vedení železnic připouští, že nabídky obou finalistů byly přibližně stejné. Vítězná firma je ale ochotna vedle miliardy slovenských korun do rozvoje lanovek investovat další miliardu do tatranského regionu. Polovina z objemu by měla být investována v prvních dvou letech. Navíc se společnost zavázala, že bude platit roční nájemné 30 milionů slovenských korun, což je o deset milionů více, než kolik činil roční zisk Tatranských lanových drah. „Až prokážeme, že jsme proinvestovali slíbenou částku, budeme mít právo lanovky odkoupit,“ říká Igor Rattaj. Mountain Holiday & Ski Resorts chce vybudovat ve Vysokých Tatrách středisko pro zimní a letní aktivity, které by se přiblížilo světovému standardu. Kromě modernizace lyžařského střediska pod Lomnickým štítem vybuduje také golfové hřiště, bobovou dráhu a další atrakce. Nicméně projekty mají zatím jen podobu teoretického plánu. Hlavní problém, který musí investor vyřešit, je zajistit zasněžení lyžařských tratí. To ve středisku pod Lomnickým štítem doposud nefunguje kvůli nedostatku vody. Bude tedy nejprve nutné utěsnit Skalnaté pleso, které bylo kdysi porušeno a od té doby vytéká. Slovenská investiční skupina J&T působí ve Vysokých Tatrách od roku 2002. Tehdy zakoupila za 210 milionů slovenských korun ztrátovou akciovou společnost Kúpele Štrbské Pleso. Do portfolia této firmy náleželo několik nemovitostí v blízkosti Štrbského plesa. K těm nejlukrativnějším patří hotely Hviezdoslav (bývalý Grandhotel Hviezdoslav), Hélios a Solisko. Čtyřhvězdičkový hotel Solisko převzala J&T již v rekonstruovaném stavu. V současné době připravuje skupina rekonstrukci hotelu Hviezdoslav, z něhož by chtěla vybudovat pětihvězdičkové ubytovací zařízení. Rekonstrukce má podle odhadů stát 800 milionů slovenských korun.

Luxus z ubytovny.

Historie původně luxusního hotelu, který fungoval ještě do minulého roku jako ubytovna, kde se za nocleh platilo sto slovenských korun, sahá až na počátek minulého století. Oprava historicky cenné budovy bude náročná nejen kvůli památkářům. „Pokud se při stavebních úpravách poruší moréna Štrbského plesa, hrozí, že vyteče,“ říká Igor Rattaj. Rekonstrukce hotelu Hviezdoslav začne ještě během letošního roku, skončit by měla v roce 2006. Autorem architektonického návrhu je Petr Černo, světově uznávaný slovenský architekt žijící v Německu. Developer jedná s několika zahraničními hotelovými řetězci, které by měly zájem luxusní hotel provozovat. „Smlouva je před podpisem,“ tvrdí Rattaj. Jméno hotelového operátora ale uvést nechtěl. I když Vysoké Tatry vyhledává stále více turistů, zaostalé služby a nedostatek ubytovacích kapacit je patrný na první pohled. „Na počátku 90. let zde bylo vše privatizováno, ale místní neměli dost financí na rekonstrukci,“ tvrdí Rattaj. Zahraniční investoři začínají teprve přicházet. „Chceme, aby se Tatry staly zajímavé i pro náročnou klientelu, jež zatím upřednostňuje jiná světová střediska. Očekáváme, že sem budou jezdit hlavně z Polska, Ukrajiny, Běloruska, Litvy a Estonska,“ dodává místopředseda představenstva J&T banky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).